Skriv ut denna sida

Arbetskraftsinvandring till okvalificerade yrken

Källa SVT Nyheter på Facebook 10 januari 2013

SVTs nyheter erkänner att de felaktigt uppgett  att "de flesta" arbetskraftsinvandrarna (av de 17 000) som fått tillstånd är "dataspecialister från Indien och Kina", efter att de avslöjats av TV-tittaren Abe Bergegårdh: "Vad som slår en är tvärtom den stora andelen okvalificerade yrken."

 

Hej!


SVT påstår att "de flesta" arbetskraftsinvandrarna (av de 17 000) som fått tillstånd är "dataspecialister från Indien och Kina". Vad har ni för underlag för det?

De siffror jag hittar ser helt annorlunda ut. Dataspecialister är den största gruppen men knappast "de flesta", snarare mellan 15 och 20 %. Vad som slår en är tvärtom den stora andelen okvalificerade yrken.

Hela rapporten finns som PDF att ladda upp längre ner.

SVT Nyheter: Reportern säger att det var mest dataspecialister, tätt följt av bärplockare.
Abe Bergegårdh: Vederbörande säger att "de flesta" är dataspecialister. Det stämmer inte heller med Migrationsverkets meddelande. Tvärtom skriver de att bärplockare är den största enskilda gruppen, sedan dataspecialister. Som är något helt annat är "de flesta" (minst 51 %).

"Drygt 17 000 nya arbetstagare från länder utanför EU/EES-området, inklusive säsongsarbetare och exklusive anhöriga till arbetstagare, beviljades tillstånd under 2012. Det motsvarar en ökning med 12 procent jämfört med 2011. Det är den största årliga ökningen som noterats sedan arbetskraftsreformen trädde i kraft den 15 december 2008. Dataspecialister, företrädesvis från Indien och Kina, var den största gruppen av arbetstagare, efter bärplockare från Thailand."

http://www.migrationsverket.se/info/6627.html
www.migrationsverket.se‎*I statistiken ingår personer som har fått tillstånd för att arbeta, studera, förenas med anhöriga eller för att de behövt skydd. Även EU/EES-medborgare är inkluderade. **I denna grupp ingår även personer (1 328) som fick uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter.

SVT Nyheter: Hej igen, jag har kollat mer på detta nu och du har helt rätt - i våra sändningar har meningen slängts om och bytt innebörd. Ansvarig utgivare tittar på det nu. Tack för hjälpen / Hanna

Källa SVT Nyheter på Facebook