Skriv ut denna sida

Svensk arbetslöshet ökar mest i EU

Video: Vaken - Malmtåg / Häxjakten 2.013-Lisbeth Lippe Forsberg/VI VILL att ALLIANSEN SKROTAR FAS 3 NU/Tema 5.2. Jobben: Full sysselsättning 8 januari 2013
Vaken - Malmtåg bedragaren1

" Allt går i stå. Käpprätt åt skogen. Söker jobb. Står i skuld..." sjunger bandet Vaken. Svensk arbetslöshet ökar mest i EU. I oktober fanns det ca 356.000 arbetslösa och på arbetsförmedlingen finns 21.505 st utannonserade jobb. Arbetsförmedlingen skickar tillbaka 1,8 miljarder av de pengar som skulle gått till utbildningsinsatser. FAS3 kostar nu svenska skattebetalare 285.741:- i timman åtta timmar om dagen.

"Ta de arbetslösa till exempel, där klumpas alla ihop till en homogen grupp, en arbetslös är en arbetslös liksom. Och visst är det på grund av att de är lata och/eller inte vill ta vilket jobb som helst?

I oktober fanns det ca 356.000 arbetslösa och på arbetsförmedlingen finns 21.505 st utannonserade jobb. Så man kan också se det som att det fattas inte vilja – det fattas jobb. Arbetsförmedlingen skickar tillbaka 1,8 miljarder av de pengar som skulle gått till utbildningsinsatser.

FAS3 kostar nu svenska skattebetalare 285.741:- i timman åtta timmar om dagen, tänk gärna på det i ett par timmar och sedan räkna ut vad en dag, en vecka eller en månad kostar! De pengarna kunde använts klokare."

 

"Att Arbetsförmedlingen (Af) återlämnade 17,9 miljarder kronor till statskassan mellan 2007 och 2011, kan tolkas på olika sätt. Enligt arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) och Af:s generaldirektör, Angeles Bermudez-Svankvist, beror det på lägre arbetslöshetssiffror än vad som prognostiserats. Och visst är det konstigt att en arbetslöshetsbekämpande myndighet betalar tillbaka pengar samtidigt som andelen arbetslösa stiger." 

VI VILL att ALLIANSEN SKROTAR FAS 3 NU

DN Arbetsmarknaden: 75 000 kan förlora jobbet

Full sysselsättning

"Det politiker, ekonomer och fackföreningsrörelsen kallar för full sysselsättning betyder inte att alla som vill jobba också har jobb. Arbetslöshet finns alltid, även när det är brist på folk. Även när det råder full sysselsättning. Men varför ska människor tvingas vara arbetslösa? Betyder arbetslöshet att man inte behövs?

Det finns tre olika orsaker till arbetslöshet. Först finns det sökarbetslöshet. Den andra typen av arbetslöshet kallas för strukturarbetslöshet. Den tredje typen av arbetslöshet kallas för konjunkturarbetslöshet...

Utmaningen är att stärka arbetsmarknadspolitiken, utbildningspolitiken och att ta tillvara allas förmåga och vilja till arbete. Utmaningen är också att kunna förena målet om full sysselsättning med den rådande finans- och penningpolitiken. "

Tema 5.2. Jobben: Full sysselsättning

 

Video: Vaken - Malmtåg / Häxjakten 2.013-Lisbeth Lippe Forsberg/VI VILL att ALLIANSEN SKROTAR FAS 3 NU/Tema 5.2. Jobben: Full sysselsättning