Skriv ut denna sida

Arbetslös i Sverige

Iréne Karlsson Sjöström - VI VILL att ALLIANSEN SKROTAR FAS 3 NU 2 januari 2013

arbetslös

Hur mycket arbetslöshet klarar ett samhälle egentligen innan det sociala kontraktet bryts?

P3 Nyheter: Ungdomsförbunden: Slopa FAS 3

Fler och fler unga riskerar att hamna i FAS 3 - som är ett program hos arbetsförmedlingen. När P3 Nyheter ringde runt till ungdomsförbunden visade det sig att alla var emot FAS 3. De tycker att det blivit en plats där man lastar av unga arbetslösa.

Iréne Karlsson Sjöström: Återvändsgränd för ALLA som hamnar där

Det är ju bra att ungdomsförbunden har vaknat, men jag vill poängtera att FAS 3 är en återvändsgränd för ALLA som hamnar där, inte enbart för unga. De som varslas som är 45+ åldersdiskrimineas ofta på arbetplatserna och hamnar med stor sannolikhet i FAS 3 fram till pensionen om inget drastiskt händer på arbetsmarknaden så att arbetslösheten sjunker.

Läs gärna vad Solrosuppropet.se skriver angående FAS 3.

Hur får man svenska folket att protestera? Man baxnar över att riksdagen röstade för att inga fler skulle skrivas in i åtgärden, men regeringen struntade i den demokratiska omröstningen.

"Med röstsiffrorna 152 ja mot 149 nej beslöt på torsdagen den samlade oppositionen i riksdagen att ge regeringen i uppdrag att stoppa vidare anvisningar till det hårt kritiserade fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin. Regeringen anmodas också att skyndsamt utreda reglerna.

Fas 3 är en ovärdig åtgärd som kränker de arbetslösa, sade Josefin Brink (V) i debatten."


Vecka 52 var 33.624 personer inskrivna i FAS 3. Det är 4.639 fler än samma vecka året innan.

 

 

"Så länge dom arbetslösa är svaga och oorganiserade grupper så är problemet lätt för makten att "individualisera". Det är det som har skett på ett mycket tydligt sätt i den borgerliga hegemonin som varit rådande i Europa under 2000-talets senare år. Sverige är i allra högsta grad ett talande exempel på detta. Men när starka grupper med högre utbildningsnivå, större organisatorisk förmåga och starkare sociala band blir utsatt för arbetslöshet, nöd och vemod så väljer dessa sällan att tiga stilla. Istället organiserar dessa grupper sig och då kan det hetta till ordentligt."

 

Arbetsförmedlingen godkände praktikplatsen med en början på tre månader med möjlighet till förlängning. Jag var glad i hågen och tyckte att detta kunde vara en väg tillbaka för mig. Men dessvärre skulle det visa sig att detta inte verkade särskilt lovande. Jag upptäckte snabbt att det inte fanns någon som var anställd i butiken.

Alla som var där var personer som arbetstränade pga långvarig sjukdom eller före detta kriminella. Och så jag som var praktikant. Jag blev till och med förfrågad om att vara chef i butiken. Som praktikant! Med ersättning i form av mitt aktivitetsstöd i jobb och utvecklingsgarantin!


Jag fick direkt stå själv i kassan och sköta denna helt ensam. Som praktikant. Ja visst. Jag kan detta. Jag har arbetat i butik i stort sett hela mitt yrkesverksamma liv, jag fyller 50 år snart. Det blir några år. Så det var inte problemet. Problemet var att det inte fanns någon som var anställd! ALLA var arbetstränande med ersättning från försäkringskassan eller jag då som var praktikant. Får det verkligen gå till så här? Är inte detta att tränga undan riktiga arbetstillfällen? Vissa dagar kom det en tjej som hade riktig timanställning på en annan butik i en annan stad och jobbade hos oss, men hon var den enda som var anställd över huvud taget. Vissa dagar kom även andra personer, från den andra butiken, därav bland annat den som stod som ägare av företaget. De var där några timmar och hjälpte till och sen åkte de igen.

Jag fick ett stämpelkort och fick stämpla in och ut i stämpelklockan. Arbetade heltid måndag – lördag. Vissa veckor var jag där måndag – fredag. När jag arbetade lördagar fick jag ingen ob ersättning och det var det heller ingen annan som fick, inte ens tjejen som hade en timanställning. För lördagsarbetet på 4 timmar fick jag en halv dag ledigt någon av vardagarna, som de själva valde. Detta innebar för mig och alla andra en arbetsvecka om 6 dagar om än inte fulla, det vill säga att två av dagarna var på 4 timmar.

Dock hade de kollektivavtal med Handels, som säger att man har rätt till 5 dagars arbetsvecka! Jag lackade ur. Ifrågasatte detta hos både facket och hos Arbetsförmedlingen som till slut sa att jag fick sluta. Så här ska det inte vara. En praktikant ska INTE ersätta en ordinarie arbetskraft, sa facket. Här fanns ju inga ordinarie anställda. ALLA ersatte vi ordinarie arbetskraft. Snacka om att tränga undan ordinarie arbetstillfällen.

Vad jag förstår så har denna butik, som heter Återvinningen, fortfarande fullt med folk som arbetstränar och praktiserar och säkert flera stycken som kommer från Fas 3. Inget jag vet säkert, har inte varit där sedan jag slutade, men jag har hört ryktesvägen att det fortfarande är likadant. Har träffat flera i FAS 3 som varit där och blivit lika illa behandlade. Inte många vågar väl säga något, de är rädda att bli av med sin arbetsplats. De är sjuka och före detta kriminella bland annat som kanske inte har så lätt att få några chanser tillbaka i arbetslivet. Ägaren till detta är en herre som är en Livets ord anhängare. Det var mycket bönemöten i lunchrummet. Kan hända har några anställning med bidraget Särskilt Anställnings Stöd nu... ja kanske till och med Nystartsjobb, vad vet jag, glad jag slapp därifrån."

 

"Vad ska ni göra för att förhindra att 12 000 unga hamnar i Fas 3?

Inga unga i Fas 3, det beslutade Arbetsförmedlingen för snart ett år sedan. Ändå är det fler personer mellan 18 och 24 år som är i riskzonen för att hamna i Fas 3, även kallad sysselsättningsfasen, nu än då."

 

Riksdagen röstade igenom fas 3-stopp

Riksdagen röstade ja, med röstsiffrorna 152 ja och 149 nej, till arbetsmarknadsutskottets förslag att stoppa vidare anvisningar av långtidsarbetslösa till fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin. (Svenska Dagbladet 9 juni 2011)

Iréne Karlsson Sjöström - VI VILL att ALLIANSEN SKROTAR FAS 3 NU