Skriv ut denna sida

Sociala företag – en ny guldgruva

Jon Weman - Arbetaren 30 december 2012

När klassiska åtgärdsföretag som Jobbfabrikens  Ivan Daza och Sunbeam Lilja fått dåligt rykte har en flora av nya ­aktörer dykt upp för att kapa åt sig av Arbetsförmedlingens olika stöd. Särskilt av de 150 miljoner i månaden som betalas ut i anordnarbidrag för Fas 3.

Arbetaren: Sociala företag – en ny guldgruva

"Fast sociala företag inte väntas dela ut vinster finns det inga begränsningar på hur hög lön ägaren kan ta ut. Tidigare i år avslöjade TV4-nyheterna att Prio 1, en second hand-kedja som klassade sig som socialt företag, ägd av moderata kommunpolitikern Sara Andersson, hade obetalda hyror och skulder samt ägnade sig åt svartförsäljning och fiffel med närvarolistor." Jon Weman, tidningen Arbetaren

 

Vi betalar slavdrivaren Ivan Dazas böter

Ivan Daza i gott sällskap med Sven Otto Littorin

Jobbfabriken.se heter bolaget vars affärsidé är att ta emot arbetslösa i FAS3. För varje arbetslös får Jobbfabriken 5000kr per månad. I gengäld tvingas de arbetslösa att utföra fullständigt meningslösa uppgifter, med hot om att förlora socialbidraget om de vägrar.

Arbetslöshet har blivit en sådan gödkalv för ägaren Ivan Daza att han själv inte behöver jobba särskilt mycket. Av de 6 miljoner kr som Jobbfabriken gjorde i vinst på FAS3-slaveriet förra året plockade Ivan Daza ut det mesta som egen vinst. Och firade så hårt att kvällen slutade med att han togs för rattfylla. Eftersom böter på rattfylleri baseras på inkomst, blev straffet att Daza fick betala 64 000kr. Vilket motsvarar tretton FAS3-arbetslösa i en månad. Så nu vet vi vad skattepengarna går till. Klasshat

 

 

 

Arbetslösa i ”fas 3” får busskort

De som tar emot arbetslösa som ingår i fas 3 får 225 kronor per dag och person. Jan Sjöström var osäker på om det är förenligt med reglerna att använda en del av bidraget till att bekosta deltagarnas resor. På fredagen fick han klart besked:
– Det är fullt möjligt att använda delar av anordnarbidraget för att ersätta deltagarnas reskostnader, säger Anders Ihrén, verksamhetssamordnare vid Arbetsförmedlingen i Gävle.

Jon Weman - Arbetaren