Skriv ut denna sida

FAS 3

Bloggar från VI VILL att ALLIANSEN SKROTAR FAS 3 NU 25 september 2012

"Så framträder den borgerliga arbetslinjen i all sin glans: först slår man sönder a-kassa och sjukersättning och tvingar folk att ta socialbidrag. Sedan ska de jobba, skriver en av bloggarna som citeras på hemsidan VI VILL att ALLIANSEN SKROTAR FAS 3 NU

Arbetslösa ska tvingas jobba gratis

"Så framträder den borgerliga arbetslinjen i all sin glans: först slår man sönder a-kassa och sjukersättning och tvingar folk att ta socialbidrag. Sedan ska de jobba. ”Ge tillbaka till samhället” som Landskronas folkpartistiska kommunalråd Torkild Strandberg uttryckt saken.

Socialdemokraterna, som en gång byggde den moderna arbetsmarknadspolitiken på de bittra erfarenheterna av sina medlemmars tvångsarbeten, jamsar med. Till Ekot säger Ylva Johansson att det är rimligt och rätt att ställa krav på att arbetsföra människor söker jobb. Detta alltså som en direkt kommentar till hur socialbidraget förvandlas från vårt yttersta skyddsnät till ett sätt att läxa upp de fattigaste medborgarna. Som om problemet var lättjan – och inte bristen på jobb."

Slav i Sverige skriver och bloggar med tyngdpunkt på gratis-arbete inom ramen för vad som i skrivande stund kallas Jobb- och utvecklingsgarantin. Som s k deltagare i Jobb- och utvecklingsgarantin är du ofta beroende av ditt aktivitetsstöd från Försäkringskassan eller försörjningsstöd. Genom ett konstant överhängande hot om indragning av det stödet tvingas du ut i diverse olika åtgärder. Värst av dem alla torde vara den s k Sysselsättningsfasen, som i folkmun ännu kallas FAS 3.

Helga von Pitbull skriver igen... "Situationen på jobbet har förvandlats till en veritabel mardröm och min chef gormar och hotar med uppsägning och avsked när jag hävdar mina rättigheter. Senaste nytt är att han “lånar ut” mig som arbetskraft för att göra arbeten svart. Detta visste jag givetvis inte på förhand – utan trodde chefen skulle debitera kunden, men så blev det inte. Han förhandlade med kunden inför mina ögon och sedan tog han femton hundra spänn rakt ner i fickan för att kunden lånat mig en timme. Otroligt förnedrande. - Så kan du väl inte göra? protesterade jag.

- Jag betalar ju din lön och kan inte låna ut dig gratis, kontrade han.

Och då höll jag käft för jag inte orkar bråka om allting. Det gör vi hela tiden ändå. Tiden går fruktansvärt långsamt tills dess ett nytt arbetsvillkor är uppfyllt. Frågan är om jag ens kommer orka nå målet. Som jag mår just nu vore en sjukskrivning mer lämplig, om det andra alternativet är att återgå till fas 3 – för då bryter jag samman."

Måtte Helga orka hela vägen... läs hela inlägget här: Nystartsjobbet som förvandlades till en mardröm

Arg Fas 3:a skriver av sig....
"Man får inte utföra ett ordinarie arbete när man är i Fas3 men ändå så tilläts det att folk sitter som nattportier eller plocka upp varor på hemköp.....

VARFÖR I HELVETE SKAPAR MAN INTE RIKTIGA JOBB....

Eller ändrar regler så man kan få prova på olika jobb en kortare tid...... NÄ i stället så placeras man på ett dagis för vuxna där man sitter av tiden.... en fotboja hade varit mer humant. Man slänger iväg pengar på olika åtgärden som bevisligen inte funkar.... "

Angående Skärpta Krav på arbetslösa.

Tycker förvisso att man ska söka jobb när man är arbetslös, men när det går så långt att man ställer krav på arbetslösa att söka ett visst antal arbeten inom en månad, som faktiskt är verklighet för många arbetslösa, så blir det ibland patetiskt. För finns det inte jobb som man KAN söka så söker man jobb bara för att man måste, som en bekant arbetslös berättade:

"Hittar jag inte de 10 jobb som jag förväntas ha sökt, så söker jag jobb som läkare eller jurist, även om jag varken har utbildning eller kunskaper inom dessa yrken, bara för att fylla min kvot. Då spammar man systemet, men är det det de vill så..."

Ja, so fine!

 

Undrar hur alla dessa anordnare av Fas 3 skulle reagera OM alla deras fas treor helt plötsligt fick jobb....eller om de helt plötsligt utan förvarning fick lämna sina Fas 3 platser. Det är 30 000 människor det handlar om, som egentligen inte ska utföra ett reguljärt arbete. Vore nog många som plötsligt vore tvungna att börja anställa och föreningar som vore tvungna att börja anställa sina fas treor som lönebidragare (som arbetsförmedlare meddelat att de numera efter fas 3´s införande har svårt att placera människor i, och vem vill betala när man kan få det gratis?)

 

FAS 3 - Sysselsättningsfasen

...indirekt betalar du för att få denna sysselsättning utförd via din skattsedel... pengarna går till en arbetsgivare/anordnare som får 5000/mån för varje fas3-are... detta ovavsett om personen är där på heltid, eller jobbar till exempel 75 % av tiden någonstans där personen i fråga får lön, eller deltagern ligger hemma och är sjuk...

En del anordnare, som den som jag är hos, har kanske 60-70 deltagare inskrivna i sin verksamhet... Vi räknar... 

70 * 5000kr = 350 000kr per månad...blir på ett år...
12 * 350 000kr = 4 200 000kr

 

"Värst av dem alla torde vara den s k Sysselsättningsfasen, som i folkmun ännu kallas FAS 3. Icke att förglömma att praktik är ett vanligt inslag innan man når fram till FAS 3.
Eftersom alla placeringar sker under hot om indragen ersättning är valmöjligheterna begränsade till att JA TACK eller "NO THANX, I'll rahter kiss my economy good bye". I praktiken är det tvingande att tack ja till den sysselsättning som erbjuds. Må det vara fika på heltid eller skogsröjning eller någonting däremellan. Hur man än vrider och vänder på det så luktar det slaveri lång väg.

Det betyder självklart inte att varenda kotte är missnöjd med praktik och FAS 3. Jag kan mycket väl tänka mig att en hästintresserad tjej, fyllda 27, som hade tur för ett antal år sedan, men fick sparken och nu är i FAS 3 på max ersättning och gör sina två år i ett stall med X antal hästar är hur lycklig som helst. Tänk att få göra inget annat än det man ser som drömhobbyn i två år på raken på skattebetalarnas bekostnad?"

FAS 3:or

Fixa en snackis, så fort någon vill att du ska fylla i "arbetsplats/arbetsgivare" i något dokument, skriv:  "Hos Hemligstämplad/sekretessbelagd FAS 3-anordnare med hemligt uppdrag på skattebetalarnas bekostnad."

"Självförtroendet bryts ned till slut"
Hon har sökt 60 jobb under sex veckor. Det mest kämpiga är alla känslor, säger arbetslösa Sofia Ekström. Nu följer UNT henne i jakten på jobb.

 

 

Bloggar från VI VILL att ALLIANSEN SKROTAR FAS 3 NU