Skriv ut denna sida

Nog med krig i skärgården

Vi Mänskor-Skärgårdsuppropet 19 augusti 2012

Skjutövningarna i Göteborgs södra skärgård uppmärksammades på kulturkalaset, Götaplatsen i Göteborg där Mikael Wiehe med orkester spelade. I ett mellansnack tog Wiehe upp den svenska vapenexporten, vapenproduktionen och knöt an till skjutövningarna. Militären vill dessutom bjuda in  utländska trupper att öva utan några begränsningar alls

Mikael Wiehe pekade på FREDSAM-banderollen Nog med krigsövningar i skärgården” som var på plats och framhöll att det är bra att det finns människor som kämpar mot krigsövningarna i skärgården. Åskådarna applåderade förstås FREDSAM-initiativet, berättar Vi Mänskor. I samarbete med Fredsam, Göteborgs paraplyorganisation för fredsorganisationer, jobbar SKV mot den starkt ökade övningsverksamhet i vår skärgård som militären begär. Dom vill öva 115 dagar om året istället för nuvarande ca 20 och tillåtas släppa ut två ton bly om året i denna känsliga skärgårdsmilsjö, ganska begränsad geografiskt. Dessutom, vill dom nu bjuda in  utländska trupper att öva och dessa ska inte täckas av några begränsningar alls! Alltså rena katastrofen. Ska militären få som dom vill? Läs mer: Vi Mänskor

Läs mer om kampen mot militärens utökade skjutningar på Skärgårdsuppropets hemsida

NEJ TILL UTÖKAD MILITÄR VERKSAMHET I GÖTEBORGS SÖDRA SKÄRGÅRD!

Försvarsmakten har ansökt om att utöka sin militära övningsverksamhet i Göteborgs södra skärgård. Tillstånd beviljades av länsstyrelsen i december 2010.

Tillståndet medger en ökning av övningsverksamheten från dagens ca 20 dagar per år till 115 dagar. Antalet skott får öka från 100.000 till 1,3 miljoner. En handgranatbana ska anläggas på Känsö, och Försvarsmakten får varje år bland annat släppa ut två ton bly, ett ton koppar, samt ämnen som zink och antimon. Den miljökonsekvensbeskrivning som gjorts är mycket bristfällig.

Tillståndet omfattar också stora internationella övningar där NATO och andra utländska krigsmakter ska få öva i skärgården. Försvarsmakten kan då få dispens från tillståndets begränsningar av sin egen tillsynsmyndighet Generalläkaren.

I början av 2011 bildades Skärgårdsuppropet.

Vi motsätter oss Försvarsmaktens planer av följande skäl:

  • Militärövningarna mångdubblas och utökas till att även gälla internationella krigsövningar
  • Påverkan på skärgårdsmiljön och djurlivet är ej utredd
  • Utökningen får konsekvenser för friluftsliv, turism och boendemiljö
  • Tillståndets beslutsprocess har varit odemokratisk


Skriv på vår protestlista!

Skärgårdsuppropet har initierats av engagerade och bekymrade medborgare boende i skärgården och i Göteborg. Det är en plattform för att samla protesterna mot Försvarsmaktens planer. Alla som stödjer skärgårdsuppropets plattform är välkomna att delta.

Galterö

Vi Mänskor-Skärgårdsuppropet