Skriv ut denna sida

Utan självklara möten ingen känsla av ”vi”

Tom Carlson 15 juli 2012

Två texter om stadsmiljön och stadsplanering. Anders Björnsson på 8 dagar "Förtätningen är en exploateringsideologi för en medelklass som inte har lust att rota sig i ett lokalsamhälle, som inte är beredd att ta ansvar för dess väl och ve". Arkitekten Ola Andersson i SvD: "Hur man bygger städer påverkar människors relationer och möjligheter att mötas. Förortens åtskilda zoner för arbete, boende och fritid var folkhemmets ideal – ett sätt att bygga som gjort samhället mindre öppet". 

SvD: Utan självklara möten ingen känsla av ”vi”

Ola Andersson är arkitekt och aktuell med boken ”Vykort från Utopia. Maktens Stockholm och medborgarnas stad” på Dokument Press.

Foto: Ingela Ollas

Anders Björnsson om Skarpnäck: "Förtätningen är en exploateringsideologi för en medelklass som inte har lust att rota sig i ett lokalsamhälle, som inte är beredd att ta ansvar för dess väl och ve men som vill känna sig lika hemma i Skarpnäck som i Sidney eller Calgary."

Anders Björnsson utgav 1997, tillsammans med Bo Anderson, boken Förvalta framtiden. Bostäder och byggande i Sundbyberg under ett halvt sekel (Carlssons). Ledamot av Kommittén för Gustavianska parken
Tom Carlson