Skriv ut denna sida

Krav på kulturministerns avgång

Nils Lundgren 4 maj 2012

Ett trettiotal demonstranterna krävde kulturministerns avgång när hon framträdde torsdag den 5 maj. Polis tillkallades, 4 personer plockades ut av polisen: 3 unga afrosvenska män och en kvinna med sjal, skriver Dine Malmsten

Torsdag den 5 maj genomfördes en protestaktion på "Conference center" före detta "Folkets hus" i Stockholm. Där pågick ett evenemang, där kulturministern deltog. Demonstranterna, ca. 30 personer,  krävde kulturministerns avgång. Polis tillkallades, 4 personer plockades ut av polisen: 3 unga afrosvenska män och en kvinna med sjal. De andra demonstranterna tog polisen inte personuppgifter på.

I samma "Conference center" har man censurerat konst, se nedanstående klippur SvD. Det är uppenbarligen så att vår överhöghet bestämmer vilken "konst" som ska skyddas och vilken konst som ska bort.

Mot det rasistiska spektaklet på Modärna museet, har reaktionerna varit starka utanför landets gränser. Utanför Sverige ses det som en skandal att en kulturminister deltar i ett rasistiskt spektakel där den svarta kvinnan skymfas. Här väcker ett symboliskt lustmord på en karikatyr av en svart människa, allmän förtjusning.

Trots allt skryt om konstens frihet finns det konst som censureras, som flyttas och döljs bakom tjocka draperier. Att hela det politiska etablissemanget står upp på KRO:s, Modärna museets och kulturministerns sida, visar tydligt vilka våra politiska partier representerar, inklusive  "vänstern".

När det passar makten att ta avstånd, censurerar den. Vilken konst ska rensas bort? Vems konst ska rensas bort? De som  säger sig vilja värna om "konstens frihet" och "yttrande frihet". De som har makten över gator och torg, museer, samlingslokaler. "Folkets hus" som den så kallade arbetarörelsen har sålt ut, heter nu ""Conference center"
Historien om de oönskade konstverken säger mycket om den tid vi lever i där Amelin och X:ets tavlor som efter protester nu döljs bakom draperier. Constantin Meuniers, "hamnarbeteren" som har flyttats bort från entrén till "Folkets hus"till en mer undanskymd plats, där skulpturen inte väcker anstöt. Jämför med rasistspektaklet på Modärna museet. Vad säger det om vår samtid och konstens frihet?

Dine Malmsten

 

Folkets hus kastar ut X:et och Amelin