Skriv ut denna sida

ILO-anmälan av Sverige avseende tvångsarbete

Nils Lundgren 28 april 2012

Krister Lilja: Människor far illa och utnyttjas inom FAS 3 i Jobb- och utevcklingsgarantin. Det som skiljer sig i dagsläget jämfört med 2005 är att det nu förekommer mer klockrena exempel på tvångsarbete. Vad hände med den ILO-anmälan som SAC skrev om på sin hemsida i september 2005?

Sala 2012-04-25

Hej SAC!

Jag skickade den 2 april över nedanstående förfrågan till er e-postadress Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. angående en ILO-anmälan av Sverige avseende tvångsarbete som SAC arbetade med under 2005. Jag har dock inte fått något svar ännu, så jag provar den här e-postadressen i stället.

Lite då och då ser jag tidningsartiklar om hur människor far illa och utnyttjas i arbete inom FAS 3 i Jobb- och utvecklingsgarantin. Det som skiljer sig i dagsläget jämfört med 2005 är att det nu förekommer mer klockrena exempel på tvångsarbete samt att det exponeras helt öppet i bland annat tidningar och det hela tycks rulla på utan att någon gör något åt det. Så jag skulle hemskt gärna vilja ha ett skriftligt svar sänt till denna e-postadress från SAC om vad som hände med den ILO-anmälan som dåvarande generalsekreteraren Lars Hammarberg skrev om på SAC:s hemsida i september 2005?

Denna text finns publicerad i ett pdf-dokument på huvudsidan på hemsidan www.humanpartiet.se och jag har reserverat utrymme och avser att publicera ert svar i rutan på huvudsidan. Det vore jättebra om människor slapp spekulera i vad som hände med den tilltänkta ILO-anmälan 2005.

Tacksam för svar!  

Med Vänlig Hälsning!

Krister Lilja

 

 

Sala 2012-04-02

Hej SAC!

Jag har på www.humanpartiet.se tagit upp detta med tvångsarbete igen eftersom det känns högaktuellt med tanke på vad som utspelar sig i Jobb- och utvecklingsgarantins FAS 3. Skulle vara tacksam för ett svar från SAC att publicera på hemsidan www.humanpartiet.se om vad som hände med SAC:s tilltänkta ILO-anmälan om tvångsarbete i september 2005. Texten från SAC:s hemsida angående ILO-anmälan återfinns i det publicerade pdf-dokumentet. Det går bra att att sända det skriftliga svaret för publicering till denna e-postadress: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  

Med Vänlig Hälsning!

Krister Lilja Ringgatan 44C 733 32 SALA

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Blogg: www.krister.humanpartiet.se

Hemsida: www.humanpartiet.se

Telefon hem: 073-679 64 30 Mobil: 076-288 19 29

 

SAC Syndikalisterna - En fri kämpande fackförening
SAC anmäler aktivitetsgarantin till ILO
Sida 1 av 1
Sveriges Arbetares Centralorganisation, SAC-syndikalisterna, har under en längre tid förberett en anmälan av Sverige till FN-organet ILO, Internationella arbetsorganisationen, för brott mot dess konventioner om förbud mot tvångsarbete.
- Det som avses är aktivitetsgarantin, den så kallade AGAn, som i kombination med aktivitetskrav inom Socialtjänsten leder till en tvångsarbetssituation för de arbetslösa,
säger Lars Hammarberg, SAC:s generalsekreterare.
Tisdag den 6 september visade SVT i Uppdrag granskning ett reportage om aktivitetsgarantin. I reportaget framkom att de arbetslösa upplever sig förnedrade av åtgärderna inom aktivitetsgarantin. AGAn kritiseras för att främst vara en disciplineringsåtgärd och förvaringsplats och att göra de arbetslösa själva ansvariga för sin egen arbetslöshet.
- Vi överväger att inom kort anmäla Sverige till ILO och få prövat om detta är förenligt med de internationella konventionerna mot tvångsarbete, som Sverige skrivit under, säger Lars Hammarberg. Att tvinga arbetslösa till åtgärder utan fackliga rättigheter och under förnedrande former visar på en skrämmande människosyn och lär inte avhjälpa
arbetslöshetsproblemet.
Presskontakt:
Lars Hammarberg
Tel, SAC: 08-6733559
Tel, mobil: 073-9087731
http://www.sac.se/ny/05/050908-ilo.html 2005-09-17

 

Utnyttjandet av arbetslösa i FAS 3

Ett uttalande från två högerledare?