Skriv ut denna sida

Svenska forskares samarbete med Monsanto hotar den svenska skogen!

Frank Nilsson 23 april 2012
Monsanto styr

Världsledande inom genmanipulering är Monsanto, ett av de mest osympatiska företagen i världen. Deras genmanipulering går ut på att grödorna ska göras resistenta mot Monsantos växtgifter, som t.ex. Roudup och Agent Orange. Sedan tar de patent på dessa GMO-grödor och säljer dyrt det patenterade utsädet med tillhörande växtgift. Roundup har använts i jordbruket sedan 1974 och Agent Orange var det växtgift som användes i Vietnamkriget för att avlöva djungeln.

Enligt vietnamesiska källor har 4,8 miljoner vietnameser utsatts för agent orange. Det har resulterat i 400 000 döda eller skadade och 500 000 barn födda med missbildningar.
Roundup har rapporterats ge genetiska skador hos djur och människor, med risk för minskad fertilitet, fler missfall, fosterskador och ökad risk för cancer och ADHD. Även skador på lever och njure har rapporterats. Naturligtvis ger Roundup också omfattande skador på den miljö där den sprutas och minskar reproduktionen hos de drabbade arterna, vilket leder till att artrikedomen kraftigt minskar och den ekologiska balansen rubbas.

Kanadensiska forskare har i en studie konstaterat att 93% av de amerikanska gravida kvinnorna i studien hade Monsantos växtgift i blodet och 80% hade det också i blodet i navelsträngen!

Också GMO-grödorna ger skador

Även själva GMO-grödorna ger likartade skador som de miljögifter de gjorts resistenta mot. Hamstrar som ätit GMO-soja har visats bli sterila redan i tredje generationen. Liknande har hänt grisar som ätit GMO-majs. Hos människa befarar man också lever- och njurskador, vilket är logiskt, eftersom levern och njurarna tar hand om de gifter man får i sig. Även skador på omgivande miljö är dokumenterade. Bin och fjärilar, som ju är viktiga pollinerare, har skadats i massomfattning. I naturen förekommande arter smittas av det genmanipulerade genmaterialet. Genmanipuleringen tar sig alltmer groteska uttryck.

I Sverige ligger GMO-ivrarna inte heller på latsidan

Forskare från SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) med genmanipulering som arbetsområde har den senaste tiden varit mycket aktiva i att via tidningsartiklar tala för sin sak. De för inte en debatt som skulle anstå vetenskapsmän, utan försöker via sin ställning idiotförklara kritikerna och nyttjar pinsamma härskarmetoder.

Genmanipulering framställer de lögnaktigt som växtförädling.

SLU-forskarnas ivriga ansträngningar kommer i en helt ny dager, när det nu kan avslöjas att de har ett organisatorisk samarbete med Monsanto!

På SLU sysslar en del av forskningskadern med genmanipulering av skog. De finns bland annat i ett bolag med namnet Woodheads AB, som i sin tur samarbetar med ett företag som heter Swetree Technologies, vilket samlar forskare från KTH i Stockholm, Stockholms Universitet, Uppsala Universitet och SLU i Uppsala och Umeå.

Nåväl, vad har detta att göra med Monsanto?
1997 bildades ett företag med namnet Mendel, som omgående startade ett omfattande samarbete med Monsanto. Men, och här kommer poängen, en annan av Mendels samarbetspartners är SweTree Technologies!

Regeringen är med på tåget!

Monsanto lägger ut stora summor på lobbyverksamhet. Motståndet mot GMO inom EU har varit en vagel i ögat på företaget. De svenska forskarna och den svenska regeringen verkar vara deras bästa inkörsport till den europeiska marknaden. Det är kanske inte en alltför vågad gissning att anta att en inte föraktlig del av dessa pengar ramlat ned på deras viktigaste europeiska samarbetspartners?

Nu kan vi också konstatera att den svenska regeringen bereder vägen för Monsanto in på den europeiska och svenska maknaden. Man har nyss godkänt att Monsanto startar försöksodlingar i Skåne av genmodifierade sockerbetor. När andra europeiska länder jagar ut Monsanto, möter alliansregeringen med öppna famnen!


Regeringen avhänder sig rätten att bestämma om GMO till EU!

Den 28 mars röstade riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen om att medlemsländerna själva skulle få bestämma huruvida GMO-grödor och andra genmanipulerade organismer skulle få användas i det egna landet.

Alliansregeringen ville överlåta bestämmandet till EU, medan den samlade oppositionen gick emot. Vid omröstningen röstade lika många för regeringens förslag som mot. Enligt uppgift röstade socialdemokraten Fredrik Olovsson med alliansregeringen. Man valde då att med lottens hjälp avgöra frågan. Lottningen utföll till regeringsförslagets fördel.

Interpelationsdebatten, som hölls kring frågan redan den 18 november 2010, kan ses här: http://tiny.cc/jcg8cw

Regeringens argument för att sälja ut vårt självbestämmande i frågan om GMO är minst sagt luddiga. Man hänvisar till regler om frihandel och att vi också skulle kunna utsättas för handelshinder från USA (läs de multinationella GMO-företagen) som länge irriterats över att de inte fritt kunnat introducera sina GMO-produkter i Europa. Medborgarnas rätt att få slippa få dessa genmanipulerade produkter på sin tallrik ansåg man sig tydligen inte kunna försvara.

Det framkom i interpellationsdebatten att Sverige via Anders Carlgren som ett av fyra länder röstat för att TVINGA Ungern och Österrike att införa GMO-produkter de själva inte ville ha, medan 23 EU-länders representanter röstat emot. Detta gör alliansregeringen till en av de mest aggressiva GMO-förespråkarna i EU!

Nationellt självbestämmande verkar inte stå högt i kurs hos alliansregeringen, men däremot tycks man arbeta flitigt för att tillvarata multinationella GMO-företags intressen!

Nyligen har regeringen gett Monsanto tillåtelse att starta försöksodlingar av genmanipulerade sockerbetor i Skåne. Att man avsäger sig rätten att bestäma om förbud mot GMO i vårt eget land och att man argumenterar för att tvinga andra EU-länder att införa GMO och dessutom öppnar dörren för Monsantos GMO-grödor i Sverige, visar tydligt var de har sina lojaliteter i denna för vår framtid så viktiga fråga.

Rädda skogen!

Svenska forskare på området genmanipulering samarbetar alltså med Mendel och Monsanto om att förändra den svenska skogen.

Den teknik som brukar användas i sådana sammanhang är att framställa så kallade Bt-varianter, växter som själva producerar växtgifter som dödar andra arter. Om de svenska forskarna får som de vill, kommer de att för alltid förvandla den svenska skogen till oigenkännlighet, så att den istället för att bli en plats med våra av evolutionen utvecklade arter kommer att innehålla giftproducerande hybrider utvecklade i samarbete med Monsanto och som gör vår natur till en farlig plats att vistas i, både för de som arbetar där och för de som använder skogen för rekreation och plockar bär och svamp.

Inte enbart skogens flora kommer att förändras, utan också dess fauna, när växter som djuren igenkänner som ätliga, plötsligt genom överföring av egenskaper från de genmanipulerade varianterna blivit giftiga?

Vad säger jägarkåren? Och sportfiskarna? Kommer älgkött i framtiden att vara ätligt och vad händer med fisket, när Bt-träden släpper sina gifter i vattendragen?

Läs mer på: Kostdemokrati 

Vi kräver att alla varor som inte är helt GMO-fria ska märkas. Detta krav genomförs just nu i Turkiet. Varför skulle inte också vi ha rätten att få veta om maten innehåller GMO?

Det är rimligt att riksdag och regering beslutar att bevara Sverige GMO-fritt och att folket får säga sin mening i en folkomröstning om GMO!

Frank Nilsson