Skriv ut denna sida

Löneuppror ger brist på sjuksköterskor

Nils Lundgren 23 april 2012
Sjuksköterskestudenternas löneupprop Nils Lundgren +46 73-0398823

Rekryteringen av sommarvikarier på flera storsjukhus har "försenasts". Löneupproret bland sjuksköterskestudenter ger nu resultat. Uppropet som startades av fjolårets sjuksköterskeelever i Umeå, sprider sig i landet. Vårdförbundet, som stöder uppropet, uppger att det resulterat i högre ingångslöner i bland annat Stockholmsområdet. Uppmaningen inför sommaren är att säga nej till alla jobb med en lön under 24 000 kronor.                 

GP: Hanna Nybeson, sjuksköterska, lyckades höja sin lön.
Hanna Nybeson, som läser sin sista termin på Röda Korsets Högskola i Stockholm, tycker inte det är konstigt att sjukhusen har problem.  Själv ska hon jobba på Norrtälje sjukhus i sommar. Där får hon till och med bättre betalt än kampanjen kräver - 24.800 kronor i månaden.

-Vi har klart färre sökande i år. Jag har jobbat på sjukhuset sedan 1976 och jag har aldrig varit med om något liknande. För närvarande saknar vi ca 120 sjuksköterskor, säger Anita Andersson vid Skånes universitetssjukhus.      

På Karolinska universitetssjukhuset ser det än värre ut. Enligt Vårdförbundet saknar sjukhuset 300 sjuksköterskevikarier till sommaren. TT har ringt alla universitetssjukhus utom Örebro och inget tänker tillmötesgå studenternas krav. Den fastlagda lönepolicyn ska gälla. Tommy Skau, vårddirektör på Universitetssjukhuset i Linköping, beskriver lönekraven som "orimliga". -Vi kan ju inte ge mer till vikarier än till den fasta personalen som har mer erfarenhet, det går bara inte.     

Studenterna kräver minst 24.000 kronor i månaden i sommarlön.