Skriv ut denna sida

Avgå Adelsohn Liljeroth

Nils Lundgren 17 april 2012
Painful Cake Pontus Raud 16 apr 2012

På en franskspråkig hemsida finns ett intressant bildmaterial från vår kulturministers aktiviteter på vernissagen för "Word Art Day" på Moderna muséet. Där ses hon vällustigt hugga in på en svart kvinna med ett antal flinande blekansikten i bakgrunden. Glatt leende matar hon den svarta kvinnan med delar av hennes egen kropp och förstärker därigenom inte bara gamla myter om främmande folkslag som kannibaler. Hon får dem även att framstå som självstympare som gärna förtär sina egna kroppsdelar. De nya moderaterna står tydligen för en helt ny radikal konstpolitik där inga gränser sätts av vare sig vanligt folkvett eller snille och smak. Läs Henrik Lindes hela kommentar i artikeln.

Lena Adelsohn Liljeroth

Moderna museet firade söndag 15 mars World Art Day med att Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth aktivt deltog i en konstinstallation med en tårta föreställande en stereotypiskt rasistiskt framställd svart kvinna. Kulturministerns roll var att hon skrattandes skar upp tårtan med början från klitoris. Afrosvenskarnas riksförbund kräver nu Adehlsson Liljeroths avgång. Moderna museet säger i en kommentar: "- Det är naturligt att upplåta Moderna Museets lokaler för arrangemang som World Art Day och fristående organisationer som KRO...Frågor om arrangemanget, temat eller enskilda programpunkter bör ställas till KRO eller till konstnären Makode Aj Linde direkt".

Konstnären bakom verket är Makode Aj Linde. Hans huvud stack upp genom bordet med tårtan och han matades då av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.  Kontakt med Makode Aj Linde fås via KRO och deras politiske sakkunnige där: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Tel 08 - 54 54 20 82, 072 - 523 75 64

Uttalande av Afrosvenskarnas Riksförbund:

”Moderna museet firade söndag 15 mars World Art Day med att Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth aktivt deltog i en konstinstallation med en tårta föreställande en stereotypiskt rasistiskt framställd svart kvinna. Kulturministerns roll var att hon skrattandes skar upp tårtan med början från klitoris. Afrosvenskarnas riksförbund kräver Adehlsson Liljeroths avgång för hennes deltagande i detta synnerligen smaklösa rasistiska spektakel.

Enligt Moderna museet var ”tårtkalaset” tänkt att problematisera kvinnlig omskärelse men hur detta ska göras med en tårta föreställande en rasistisk karikatyr av en svart kvinna komplett med ”blackface” är oklart”, säger Afrosvenskarnas talesperson Kitimbwa Sabuni och fortsätter: ”Ett museum kan givetvis göra vad som faller det in inom lagens ramar men på Sveriges högsta ansvariga politiker för kulturfrågor kan vi ställa högre krav. Att delta vid en rasistisk manifestation maskerad till konst är att helt klart att gå över gränsen och kan bara tolkas som att kulturministern ställer sig bakom Moderna museets rasistiska tilltag eller att hon har en extremt dålig känsla när det kommer till frågor om rasism. Oavsett vilket så har Afrosvenskarna inte längre förtroende för henne som kulturminister och kräver att hon tar sitt ansvar och avgår. ”

Vi uppmanar medlemmar i ASR och andra som tar avstånd från rasism att likt oss skriva till statsminister Fredrik Reinfeld med krav på Lena Adelsohn Liljeroths avgång skriver Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Afrosvenskarnas riksförbund.

Moderna Museet bekräftar att de tagit del av artikeln och skriver i ett mail "Vi kommer att behandla det och ta ställning till hur vi ska förhålla oss och återkommer till dig så fort vi behandlat frågan, förhoppningsvis under dagen. Med vänlig hälsning, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., Administrativ chef."

Kommentar av Moderna museet angående World Art Day 17 april 2012

Med anledning av den kritik som framförts efter Konstnärernas Riksorganisations (KRO) arrangemang World Art Day på Moderna Museet söndagen den 15 april 2012, önskar Moderna Museet göra följande förtydligande: Som Sveriges ledande institution för modern och samtida konst är det naturligt att upplåta Moderna Museets lokaler för arrangemang som World Art Day och fristående organisationer som KRO.

Moderna Museet intresserar sig också för temat för arrangemangets paneldiskussion - ”Kampen mot censur och konstens frihet” – men vill samtidigt poängtera att man inte hade något inflytande över KRO:s firande av sitt 75-årsjubileum eller tårtornas utformning.

Eventuella detaljfrågor om arrangemanget, temat eller enskilda programpunkter bör således ställas till KRO eller till konstnärerna direkt.

Presskontakt: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., pressekreterare, Moderna Museet, 0709-52 23 62

SvD: Afrosvenskar kräver ministeravgång

" Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth förstår reaktionerna. - Jag förstår mycket väl att det här provocerar, och det var också en mycket bisarr situation. Jag var inbjuden att tala på World Art Day om konstens frihet och rätten att provocera. Och sedan ville man att jag skulle skära upp en tårta, säger hon till TT."

 

Kommentar av Folket i Bild/Kulturfronts Henrik Linde:

I min ungdom var det vanligt med skämtteckningar med en missionär som hamnat i en gryta någonstans i Afrika. Den typen av bilder tycks numera ha försvunnit. Jag hittar dem inte ens vid en flitig sökning på nätet.
Nu har i stället de gränsöverskridande konstnärerna tagit över genren och ser i sin totala historielöshet nya fält att exploatera. För att nå nya provokativa höjder. Eller avgrundsdjup kanske man hellre skall säga.
På en franskspråkig hemsida finns ett intressant bildmaterial från vår kulturministers aktiviteter på vernissagen för "Word Art Day" på Moderna muséet. Där ses hon vällustigt hugga in på en svart kvinna med ett antal flinande blekansikten i bakgrunden. Glatt leende matar hon den svarta kvinnan med delar av hennes egen kropp och förstärker därigenom inte bara gamla myter om främmande folkslag som kannibaler. Hon får dem även att framstå som självstympare som gärna förtär sina egna kroppsdelar.
De nya moderaterna står tydligen för en helt ny radikal konstpolitik där inga gränser sätts av vare sig vanligt folkvett eller snille och smak.

Henrik Linde

http://www.grioo.com/ar,suede_l_affaire_du_gateau_raciste_embarrasse_la_ministre_de_la_culture,22406.html