Skriv ut denna sida

Brist på sjuksköterskor

Nils Lundgren 9 april 2012
Sjuksköterskestudenterna kräver högre ingångslön Nils Lundgren +46 73-0398823

Landets sjukhus har kraftiga problem i rekryteringen av sjuksköterskor inför sommaren. Sjuksköterskestudenternas kampanj runtom i Sverige där de kräver en ingångslön på 24 000 kr börjar nu ge effekt. År 2030 kommer 30 000 sjuksköterskor saknas och lönen är en viktig faktor i det bristande intresset för sjuksköterskeutbildningen såväl som statusen. Video: Kamp- sångerna idag och för 25 år sedan. Texterna gäller fortfarande (sic!)

Den rundringning som Metro har gjort visar bl.a att vårdplatser måste dras in vilket redan har skett på neurointensiven på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där personal har slutat för att hitta mer välbetalda jobb. 

Ulla Sörensen, Karolinska universitetssjukhusets pressekreterare säger till Metro: – Det är svårt för samtliga sjukhus i landet att hitta sjuksköterskor som sommarvikarier.

Sjukssköterskelever runtom i Sverige kräver en ingångslön på 24 000 kr. År 2030 kommer 30 000 sjuksköterskor saknas och lönen är en viktig faktor i det bristande intresset för sjukssköterskeutbildningen såväl som statusen.

- Jag tycker att kraven är helt rimliga, säger Lotta Hjelte-Löfgren, vice ordförande i Vårdförbundet Västerbotten.

- Vi finns här och vi är redo att jobba men inte för mindre än 24000 kronor, säger Sara Selin sjuksköterskestudent.

5 skäl till 24.000 kr i ingångslön för sjuksköterskor:

Sjuksköterskor har ett stort ansvar och vårdar människor från födseln till döden, alla behöver någon gång vård.

År 2030 kommer 30 000 sjuksköterskor saknas och lönen är en viktig faktor i det bristande intresset för sjukssköterskeutbildningen såväl som statusen.

En sjuksköterska har studerat på universitet i 3 år.

Sjuksköterskor har som yrkesgrupp störst förtroende bland svenska folket.

Sjuksköterskor har en personlig legitimation, precis som läkaren, som värnar om patientsäkerheten.

Filmer från manifestationen i Umeå: 

Sjuksköterskestudenterna kräver högre ingångslön

Sjuksköterskestudenternas löneupprop

Sjuksköterskestudenter Högre Ingångslön

The Gravedigger And The Teacher: Join the union. Play the banjo m.fl längd 8 minuter 31 sekunder.

The Gravedigger And The Teacher: Join the Union

The Gravedigger And The Teacher: Coalminer

The Gravedigger And The Teacher: Fire in the hole

The Gravedigger and the theacher har spelat in en tolkning av Hazel Dickens gamla dänga "Fire in the hole", samt gjort en video till den. Videon är baserad på klipp från dokumentären "Kamrater, motståndaren är välorganiserad" som handlar om gruvstrejken i Kiruna 1969. Kristian Tuoremaa spelar banjo och sjunger i The Gravedigger and the theacher, och han jobbar fortfarande i gruvan. Kristian Tuoremaas far var med i gruvstrejken.

Video med 25 år gammal kampsång:Nu får det vara slut!

"Det skrivs för lite kampsånger för sjukvårdspersonalen. Den här låten skrev jag 1980 och texten gäller fortfarande!
Låten gavs ut på kasetten "Vitrock" .Vill du höra fler liknande låtar kan du går till www.vitrock.webb-plats.se / Pelle Höglund"

 

Texterna gäller än!

I mitten av åttiotalet var vi på Östersunds sjukhus ett gäng arbetskamrater som spelade musik och kallade oss Rubens blåsorkester. Namnet kom från Rubens Blåsa (vi jobbade i akutsjukvården), men den enda blåsinstrument vi hade var munspel...

Pelle Höglund

 

Östersundsbandet Rubens blås  Redan i slutet av 60-talet spelade Pelle Högberg och sjöng i bandet Arbetets söner och döttrar i Stockholm. Pelle Högberg är inte kvar i vården. I dag har han ett företag i Östersund som bland annat arbetar med distans- utbildningar på Internet. – Genom det fackliga arbetet fick jag nya vyer, blev nyfiken på det som finns utanför vården. Efter avtalsrörelsen 1986 – jag var väldigt besviken över hur den slutade -  läste jag systemvetenskap och startade sedan mitt företag, berättar han.

Arbetets Söner och Döttrar