Skriv ut denna sida

Rättegången mot Ofog

Nils Lundgren 4 april 2012

Åklagaren hävdade att man måste skilja på den faktiska handlingen och de mer ideologiska synpunkter, som de tilltalade förde fram. De tilltalade anförde, att besluten om militärbasen Vidsel, samövningarna med Nato, testning av nya vapen m.m också var grundat på ideologiska beslut i riksdag och regering, skriver Bror Kajsajuntti

Kajsajunnti med drake

Den fruktansvärt farliga plastdraken som 2010 hotade både Nato o det svenska försvaret! Bror Kajsajuntti var med i demonstrationerna vid Vidselbasen och på fredslägret i Luleå. De aktioner, som Ofog-aktivisterna åtalades för idag 2012, skedde 2011.

Ofogrättegången 5/4.

I rättegångar vid tingsrätten i Piteå och Luleå har 20-talet fredsaktivister från nätverket Ofog åtalats för aktioner i samband med Nato-övningarna vid Vidselbasen i juli förra året. I Piteå gällde åtalet "Olaga intrång", "Brott mot Skyddslagen", där en aktivist fotograferat inne på Skyddsområdet och "Skadegörelse", där aktivister målat med rosa färg på landningsbanan.


Vid rättegången i Luleå den 4 april åtalades sex aktivister för "Olaga intrång" alternativt "Brott mot skyddslagen".
Liksom tidigare erkänner de tilltalade handlingen, men bestrider brott, eftersom de genom sin handling försökt förhindra allvarligare brott - krigsbrott. De tilltalade tog i sin argumentation bl.a upp krigen i Afghanistan, i Gaza och den svenska vapenhandeln till Saudiarabien. Åklagaren hävdade att man måste skilja på den faktiska handlingen och de mer ideologiska synpunkter, som de tilltalade förde fram. De tilltalade anförde, att besluten om militärbasen Vidsel, samövningarna med Nato, testning av nya vapen m.m också var grundat på ideologiska beslut i riksdag och regering. 


Mycket i rättegången tyder på att staten börjat använda en ny strategi i rättegångarna mot fredsdemonstranter.

Bror Kajsajuntti

Pink action at Vidsel Air Base

 

Kajsajuntti på prispallen

Drakflygningen 2010.  Bror Kajsajuntti på prispallen var med demonstrationerna i Vidsel och  fredslägret i Luleå. De aktioner, som Ofog-aktivisterna åtalades för skedde 2011.

Rekordstort antal aktivister inför rätta

Den 3 april åtalades tio fredsaktivister i Luleå tingsrätt, för olaga intrång och skadegörelse. Den 26 juli i somras gick gruppen in på robotbasen i Vidsel som en del i en större manifestation mot övningsverksamheten som bedrivs på NEAT (North European Aerospace Testrange). Den 27 mars hölls en liknande rättegång, i tingssalen i Piteå, mot nio aktivister, och den 4 april är det dags för ytterligare sex personer, då i Luleå tingsrätt.

- Vi hade med oss rosa färg för att med denna märka ut landningsbanan på basen, säger Lisa Behrenfeldt, 29, från Stockholm, vars rättegång är den 3 april. De flesta svenskar känner inte till att vi hyr ut stora områden till andra länder för krigsövningar. Genom vår aktion synliggjorde vi detta, förutom att vi tillfälligt hindrade verksamheten.

Sekretess omgärdar de flesta övningar som sker på området, men under förra året vet man att Storbritanniens försvarsmakt hyrde in sig för att utföra tester. Enligt folkrättsjuristen Ståle Eskeland begår Storbritannien, USA med flera länder brott mot internationell rätt i kriget i Afghanistan.

- Sverige hjälper krigförande länder att testa vapen, och vi blir på så vis medskyldiga till dessa länders krigsbrott. Vår handling var ett försök att ingripa mot denna brottsliga verksamhet. Därför anser vi att rätten borde fria oss, säger Annika Spalde, 42, från Mjölby.

Andra rättegången efter War starts here

Igår ägde andra rättegånen efter War Starts Here rum. Åtta ofogare befann sig på plats på Piteå tingställe och en deltog via videolänk från Göteborgs tingsrätt. Dagen inleddes dock med en manifestation där delar av Piteå avmilitariserades, tal hölls, flygblad delades ut till förbipasserande pitebor som också bjöds in till rättegången.

På massaktionen 26/7 under sommarens fredsläger War Starts Here i Luleå gick sex personer in på Vidsels landdningsbana. Två la ut banderoller med fredliga budskap, tre personer målade stora rosa fredsmärken, medan den sista filmade den hela. Två dagar senare gick fyra personer in på själva övningsområdet med en stor rosa banderoll med texten WAR STARTS HERE väl framme vid radarstationen Palja greps de av vakter.

Under själva rättegången fick de åtalade återigen motivera varför de med olagliga metoder protesterat mot Europas största krigsövningsområde. Rättegången som varade i nästan fyra timmar kännetecknades av munter stämning både bland åtalade och åhörare. Dock rådde det oenighet om huruvida det bara var tre som målat eller om det var fem så som ett vittne påstod. Under slutpläderingarna såg nämndemännen påtagligt rörda ut vid flera tillfällen och åklagaren avslutade det hela med att säga att han var imponerad av fredsaktivisternas engagemang.

Dom kommer den 17e april kl 14.00

http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/senaste_nytt/artikel.aspx?ArticleI...
http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/senaste_nytt/artikel.aspx?articlei...

svt.se/nordnytt senare sändningar 27/3

 

 

Web:
www.ofog.org
http://warstartshere.com/

NEAT - North European Aerospace Testrange
NEAT är 24 000 kvadrat¬kilometer stort – vilket är nästan lika stort som Belgien – och mäter 36 mil från den ena änden till den andra. NEAT är därmed Europas största militära övningsområde över land. Området är öppet 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, året runt. Tester och övningar på NEAT utförs av både svenska och utländska militära styrkor. Mellan 1966–2010 har vapen¬företag och försvarsmakter från minst 24 länder tränat på NEAT. Bland annat hade Nato Response Force sin största luftövning under 2009 på NEAT, obemannade flygplan som använts i attackerna mot Gazaremsan har flugit från Kiruna flygplats, och robotsystem som nyttjats i krigen i Irak, forna Jugoslavien, Afghanistan, Kashmir och Libyen har testats på NEAT.