Skriv ut denna sida

Sälj inte vårt Kulturhus! Sälj erat!

Nils Lundgren 27 mars 2012
Live Scharinska: The Crystal Caravan - A New Time Is Coming Nils Lundgren +(46)730-398 823 & Victor Lindgren.

Thåström har tillsammans med en stor del av Sveriges artistelit skrivit under uppropet Bevara Scharinska. Expressen ska skriva om oss. Scharinska ska upp i kommunfullmäktige. Vi är i riksmedia och skapar panik i maktens korridorer. De har underskattat oss för sista gången. Detta kommer få kulturpolitiska konsekvenser för decennier framåt. Glöm -94, det är 2012 revolutionen äger rum! berättar Emma Svanström i Umeå

Thåström

Uppropet för att rädda Scharinska villan som musikscen i Umeå värvar nu alltfler. Sälj inte vårt Kulturhus! Sälj erat! på Facebook startades 27 mars, samma dag hade den över 10 000 medlemmar.

Flera hundra av Umeås artister hotar med att vägra spela i Umeå under kulturhuvudstadsåret 2014 för att rädda Scharinska villan som musikscen i Umeå.

En av landets viktigaste popscener riskerar att försvinna när Umeå kommun vill sälja Scharinska villan. Men med bara ett och ett halvt år kvar till kulturhuvudstadsåret möter det beslutet nu massiv kritik.  – Vad ska kommunen göra utan Umeås samlade band, säger Emma Swanström, som är en av intiativtagarna till uppropet för att rädda Scharinska villan som musikscen i Umeå. BLOGG BEVARA SCHARINSKA
– Jag kommer inte att inte att ställa upp på någonting under 2014, om Scharinska säljs till någon som inte har tänkt ta hand om det på rätt sätt, säger Dennis Lyxzén, känd från band som Refused och Invasionen.
Varför är det så många som engagerar sig?
– Det är navet för den musikscen som Umeå har. Utåt sett kanske det ser ut som en krog men det är det absolut viktigaste som har hänt i Umeås musikliv de senaste tio åren, säger Dennis Lyxzén till SR Västerbotten.

Uppgifterna om att Umeå Kommun vill sälja Scharinska villan väckte omedelbart starka reaktioner på sociala medier och vid lunchtid på tisdagen hade 7720 personer gått med i gruppen "Sälj inte vårt Kulturhus! Sälj erat!" på Facebook. Strax efter kl 21.00 var antalet uppe i 9114 medlemmar
Emma Swanström från bandet Epedemics är en av de som just nu sammanställer en protestlista där en lång rad Umeåband skriver på för att rädda Scharinska som musikscen i Umeå, och hotet är att inte spela under kulturhuvudstadsåret 2014.
Musikern Frida Selander riktar svidande kritik mot kulturhuvudstadsåret efter beskedet om försäljningen av Scharinska.
– Det är självklart att det blir en bojkott.

Facebook: Sälj inte vårt Kulturhus! Sälj erat!

FÖRETAGARE: Bevara Scharinska villan!

Umeå kommun har meddelat att de inom kort går ut med fastigheten till öppen försäljning, detta trots att inget politiskt beslut har fattats. Fastigheten har sedan 1950-talet ägts av kommunen, där Umeå studentkår enligt avtal upplåtits driva verksamhet. För Umeå är Scharinska villan och dess verksamhet ett flaggskepp för kulturliv och ett Mecka för såväl stadens befolkning som artister från hela landet. Skriv under här för att: • Umeå kommun inte säljer Scharinska villan • Kommunen ska bekosta nödvändig renovering • Scharinska villan ska förbli en musikscen för studenterna och Umeås befolkning


berättar om brev från Sundsvall "


Jag heter Niklas och är styrelseledamot på Pipeline - Sundsvalls Musikforum. 
Tack vare det fantastiska informationsflödet i dagens samhälle med Facebook, twitter och bloggar nådde såklart den mycket deprimerande nyheten oss väldigt snart efter att tidningarna skrivit om planerna kring Scharinska Huset.

Jag har själv aldrig varit på Scharinska Huset, jag har dock jobbat som smått med de ansvariga där uppe då vi hjälpt varandra med band som vill uppåt/neråt i landet. 
Jag vet också att Scharinska betyder oerhört mycket för Sveriges, Norrlands och inte minst Umeås musikliv. Men också näringsliv. Band som REFUSED, Deportees, The (International) Noice Conspiracy, Säkert!, Frida Selander, Mattias Alkberg osv osv osv, har satt Umeå på kartan som Sveriges bästa musikstad, det säger jag som stark förespråkare för Sundsvalls musikliv. Flertalet relativt okända band från olika delar av Sverige har fått chansen att spela där långt innan de slagit igenom. 

Då jag jobbar med i princip samma sak här i Sundsvall som Fredrik Fagerlund med flera gör i Umeå så vet jag precis vilken ekonomisk press de arbetar under, och det gör bokstavligt talat ont att se att politiker oavsett färg och kommun har så (förlåt ordvalet) FÖRBANNAT svårt att inse kulturens och i det här fallet, musikens mer-värde för samhället och näringsliv.

Vi snackar alltså om ett kulturhus som är en trygg plattform för musiker, musikälskare och övrig befolkning. En plats, där alla kan träffas på samma villkor och där skillnaden mellan artist och publik/fans är hårfin. Det, Lennart Holmlund är något unikt! Det ska Umeå som stad, Umåes befolkning och framför allt Umeås politiker ha en stor respekt för. 

Jag tycker att det är skamligt att inte vilja gå in med de ca 10 miljoner för att stödja ett hus, ett arv, en plattform av Scharinskas kaliber. Ni ska bara veta hur mycket det betyder, inte bara för Umeå utan för hela musiksverige. Det vore katastrof om ni inte genast tänker om i frågan.

Jag förstår absolut värdet av 10 miljoner, det är otroligt mycket pengar, men om du och dina politikerkollegor skulle förstå värdet av ett rikt kulturliv så skulle ni villigt kasta in 10 miljoner, minst.

Med vänliga hälsningar.

// Niklas "Tut-Tut" Bjermkvist"

 

Göran Nordell:

Eskilstuna, Göteborg, Amsterdam, Oslo, Västerås - i många städer i Sverige, Norden och Europa satsas idag på musikscener för pop, rock och annan samtida (ofta ung) musik. Städerna gör det som ett sätt att skapa en identitet för staden, att göra den intressant, spännande, lockande, samlande. En platsen berättelse, helt enkelt. Städerna gör det för att få mötesplatser - lägereldar, om ni så vill - och göra staden rolig att bo i. Det är som bekant oändligt billigare att göra en stad intressant och få folk att stanna kvar - istället för att locka nya att flytta in. Att renovera Scharinska och låta J & F fortsätta skapa kultur är förmodligen den bästa och effektivaste marknadsföringen för Umeå kommun.

De bestämmer: Umeå Kommunstyrelses arbetsutskott.

De som bestämmer i praktiken? Bild: Sälj inte vårt Kulturhus! Sälj erat!

Tove Andersson

Lennart Holmlund pratar om att "bevara ett kulturarv". Så egentligen ska vi bara låta kåken stå orörd att betraktas och beundras? Jag kan garantera Umeås politiker att Umeå kommuns invånare garanterat hellre dansar sönder hela jävla villan än att stå utanför och titta på den. Det kulturarv det nu innebär att ha en fin byggnad bevarad är väl ingenting mot de tusentals människor som mötts via klubbarnas fantastiska fulkultur. Jag köper inte kommunens argument och jag röstar för ockupation och svartklubbar om det här förslaget går igenom.

Anders Pettersson Nåw   En av fars många teckningar av Scharinska.

Bevara Scharinska som kulturscen

I Umeå ligger Scharinska villan. Det är ett vackert gammalt kulturhus i en stad där allt för många gamla vackra hus har rivits. Men Scharinska är mycket mer än så, Scharinska är en kulturell institution. Här har massor med bra musik spelats, har har tusentals studenter och andra festat och dansat och jag vågar gissa att ett antal hundra par har hittat varandra i vimlet i det rosa huset. Scharinska är en del av Umeås själ – om man ska ta i lite.

Nu kommer uppgifter på att Scharinska ska säljas av kommunen till privata ägare, samma uppgifter har också dementerats av kommunen. En privatisering kan knappast garantera att Scharinska kan fortsätta spela sin stora roll i kommunens kulturliv. Däremot måste huset rustas upp, och det är rimligen kommunens ansvar. Det bästa vore om huset bevaras och att det bevaras som levande kultur och musikscen. Det vore märkligt om en stad som lägger massor med miljoner på ett kulturhuvudstadsår 2014 inte skulle klara av att bevara en av de viktigaste scener som staden redan har.

Jonas Sjöstedt

läs mer i VK. VK, VK, SR och VFVästerbottensnytt

 

www.tv4play.se
Artisterna i Umeå rasar över kommunens planer att sälja Scharinska villan, stans främsta livescen. Sångaren Dennis Lyxzén från hardcorebandet Refused hotar tillsammans med en lång rad musiker att bojkotta Umeå när stan blir kulturhuvudstad 2014