Skriv ut denna sida

Ockupanterna får flyktingstöd

Nils Lundgren 26 mars 2012
Ge inte upp Dorotea-bor! Tillsammans är vi starka! libertadalos5 den 27 mar 2012

VIDEO: Demonstration utanför Landstingshuset. Mot upphandlingen av S.t Görans sjukhus, och för solidaritet med Dorotea-ockupanterna. Lyssna på solidaritetsuttalandet av "Nätverket Välfärd utan vinst -- för människors lika värde och reell demokrati".

Stöd Doroteauppropet.Mot privatisering.  Kära Dorotea-bor! Vi som stöder det här uppropet är människor som kommer från latinamerikanska länder, nästan alla politiska flyktingar. Vi vill uttrycka solidaritet med kampen för att försvara och återställa akutsjukvården med ambulanser och den medicinsk vården i allmänhet i Dorotea.

Doroteabor får stöd av Ullrich och Kerstin Wisniewski som kom med en jeep lastad med ärtsoppa. Foto: Doroteaupproret.
Kära Dorotea-bor!

De som stödjer det här uppropet är människor som kommer från latinamerikanska länder, nästan alla politiska flyktingar som räddat sina liv från militärdiktaturens klor, tack vare solidaritet från Ert folk. I Latinamerika såg vi med egna ögon hur det lilla av "välfärdssamhälle" vi hade, avvecklades när den ekonomiska modellen nyliberalism infördes. Bakom modellen stod Milton Friedman, nobelpristagare i ekonomi 1976, och hans "Chicago Boys".

I våra länder försvann, mördades, fängslades och torterades tusentals värdefulla människor, många tvingades gå i landsflykt och lämna sina rötter. Idag ser vi med fasa och vrede att denna ekonomiska modell sedan lite mer än två decennier råder i Sverige, vi ser med skräck att utan att avfyra ett enda skott, genomförs exakt samma politik här som i våra länder.

Det kollektiva, som byggdes upp tack vare bidrag i form av solidariska skatter, lämnas idag i händerna på giriga kapitalister som sätter vinsten före människan.... Detta är ett rån och ett brott det mot svenska folket!

Undertecknande organisationer och individer, vill uttrycka solidaritet med kampen för att försvara och återställa akutsjukvården med ambulanser och den medicinsk vården i allmänhet i Dorotea. Vi kan se att precis som i resten av världen, är Ni trötta på den dubbel moral som de etablerade folkvalda politiska partierna har, de genomför en besparingspolitik som påverkar deras egna väljare. De styrande i kommunen (socialdemokraterna och miljöpartiet) går emot kommuninvånarnas behov, genom att driva en politik som innebär försämrad hälso- och sjukvård för befolkningen.

Vi hyllar och sympatiserar med Er kamp och vi erbjuder vårt stöd här i Stockholm om Ni vill skicka en delegation för att protestera utanför riksdagen.

Tillsammans är vi starka!

Förteckning över organisationer och enskilda
Manuel Santana, Radio Antawara Internacional
Juan Carlos Montecinos, Radio Antawara Internacional
John Fredy Hernández
Juan David Hernández
Amparo Alvarez
Simon Hernández
Tina Isaksson
Ilich Galdámez, Radio Antawara Internacional, Stockholm
Tornet Productions
ViviAnne Massara
AnneLee Vikner
Rosalia Sanles, Stockholm
Marisol Aliaga, journalist,Stockholm.
Cleolides Martínez, Stockholm
Kommittén Frige de Fem, Stockholm (http://frigedefem.blogspot.
Aliro Cerda, arbetare, Stockholm
Vania Ramírez, läkare, Stockholm
Antonio Reytor Sidkvist, journalist, Stockholm (www.cubainformacion.tv)
Alberto Muñoz Andrade
Sara Olave, Stockholm
Ethel del Gaiso-Schaa, Estocolmo
Alfonso Madrid, Stockholm
Juana Donoso Casanellas
Luis Peña, Molina, CHILE
Jacqueline Mendez, sjuksköterska, Stockholm
Hugo García, Solidaritets Förening för El Salvador i Stockholm
América Guerrero A., barnskötare, Stockholm
Patricio Pavez Solis, Stockholm
Sonia Benavente, lärare, kommunalråd, Huddinge Kommun
Edgar Franco, underskötare
Luis Hincapie, arbetare i hemtjänsten, Stockholm
Pedro Rodriguez, pensionär, Mölndal
Julio Parada, Radio Salvador Allende
Loreto Labbé-Reveco, förskollärare, blivande specialpedagog, Göteborg
Luis Cono, Sofielunds Folkets Hus - Tryckeriet, Malmö
Francisco Contreras
Marcos Belalcazar
Jorge Espinoza, Stockholm
Patricio Rodríguez Vega, Lärare, tidigare folkfullmäktige ledamot i Stockholmstad
Kerstin Sumelius
Rosa Maneiro, Stockholm
Juan Cancino S, Stockholm
Pirjo Lawson, Stockholm
Juan Miguel Cancino H, Stockholm
Jaime Muñoz Ramírez, Stockholm
Wilson Durán Rivas, Stockholm
Angel Lizama Flores, Stockholm
Jorge Almuna, Stockholm
Carlos Barria, pensionär
Annica Johansson
Jorge Contreras, Stockholm
Mauricio Guerrero Kinna, Stockholm
Darinka Guerrero Kinna, Stockholm
Judy Ortíz Kinna, Stockholm
Emperatriz Machaca, Svensk-Peruanska Föreningen
Florentino Tello, Föreningen Gana Perú
Pedro Machaca, pensionär, Stockholm
Carolina Salinas A. Stockholm
Vladimir Galdámez, Stockholm
Jorge Almuna, Radio Salvador Allende
Noemí García, barnmorska, Stockholm

Ockupanterna i Dorotea får besök av Helene Lindahl & Per Åsling. Även Maria Kristoffersson var på plats. Foto: Doroteaupproret.

Låt er inte luras – kräv en riktig ambulans!

Nu lovar Peter Olofsson en ”uppgraderad akutbil” …
Vad än det nu kan vara i hans fantasi, en ambulans är det i alla fall inte. Steget att åter införa en ambulans är mindre än någonsin men för Peter Olofsson ändå ett väldigt stort steg! Detta sista steget innebär nämligen prestigeförlust!
Han köper sig tid och lurar både befolkningen i Åsele och Dorotea. Den tredje modellen av bilen är varken en akutbil eller en ambulans, varken fisk eller kött. Att den nu ska få lasta och transportera patienter ger en fel trygghet till befolkningen i Åsele kommun. Även om det återstår att se hur den nya bilen kommer att se ut, så är avgörande brister i den redan nu tydliga. Bilen kommer inte att vara godkänd som ett utryckningsfordon och den ska ”enbart uppföra uppdrag inom kommunen” (se VK – artikel 19/3).


Både som ett icke utryckningsfordon och med befintlig personal får den inte utföra den viktiga funktionen som ledningsbil med sjukvårdsledare och medicinsk ansvarig vid större olyckor. Den får heller inte påskynda farten till patienten eller med patienten till sjukstugan utan måste följa trafikreglerna som alla andra trafikanter.
Påståendet av Peter Olofsson, landstingsdirektören Jonas Rastad och verksamhetschefen för akutsjukvård Robert Ylipää att ”akutbilen” alltid finns på plats stämde redan från början inte! Hur kan den alltid vara på plats när den är upptagen i exempelvis två timmar i Gafsele? Senast nu när denna bil ska få lasta patienter och därmed kan bli upptagen ännu längre är detta löfte helt förkastad!


Cirka sammanlagd tio dygn per månad (33%) är även Åsele kommun utan tillgång till jourläkareverksamheten, vissa nätter och helger då enbart Vilhelmina står för jouren. Vart tar ”akutbilen” vägen då med ett barn som är akut sjuk? Med en patient som har fått en stroke där varenda minut är avgörande för patientens framtid? Med en patient som har fått en hjärtinfarkt och måste komma iväg så fort (med blåljus!) som möjligt till Lycksele eller Umeå? Endast en ambulans stationerad i Åsele kan utföra sådana uppdrag på ett snabbt, etiskt, adekvat och professionellt sätt!


Som personal på en ambulans förstår jag att några invånare i Åsele kommun känner sig lite tryggare nu när Peter Olofsson lovar transportmöjligheten. Men ni kommer att betala ett högt pris för detta lurande löfte på längre sikt!
Accepterar ni detta då kommer ärendet att få tillbaka en riktig ambulans ligga på is länge! Då finns ingen anledning alls för herrarna på landstinget att åter införa en ambulans.
Låt er inte lura utan kämpa för en etisk grundtrygghet – en ambulans!

Ulrich Wisniewski – Dorotea
Sjuksköterska på ambulansen

by doroteaupproret on mars 22, 2012

Ockupanternas dagbok 19 Mars

Klart att det kändes ledsamt idag efter meddelande från både press och TV att Åsele tackade ja till den nya akutbil eller nya halva ambulans som inte få kallas ambulans men fungera som en ambulans. MMMM Svårt att förstå, men inget kan få Oss att ger upp, mer än att man öppnar vår akutavdelning och att man ger tillbaka ambulansen till Åsele. Kämpa-glöden är starkare än nånsin…

Beställ en PIN & visa ditt stöd för Doroteaupproret!

Visa ditt stöd! Beställ en PIN med DoroteaUpprorets logga för 40:-/styck! Överskottet på 12,50:-/pin går till ockupanternas omkostnader såsom telefon, annonsering, bussresor (som när ockupanterna besökte Umeå för att uppvakta landstinget) etc. De pengar som eventuellt blir över vid ockupationens slut kommer skänkas till välgörande ändamål, mer om det när det blir aktuellt.

 

Såhär gör du för att beställa pins:

Skicka pengar & ett förfrankerat brev med din adress på till Doroteaupproret c/o Norrmodul, Polarvägen 3, 917 32 DOROTEA. Skriv också antal pins du vill köpa för tydlighetens skull.

Ockupation för akutvård

Sedan en månad ockuperar Doroteaborna sjukstugan på orten. Kampen gäller fyra akutvårdsplatser som landstinget plockade bort den 1 februari, något som ockupanterna anser påverkar patientsäkerheten.Proletären 7 mars 2012