Skriv ut denna sida

Kraschen sätter fokus på Natos närvaro

Nils Lundgren 20 mars 2012

Plötsligen uppmärksammas en militär övning som delvis sker på svenskt territorium, men som legat helt i medieskugga. Vad är det som pågår? Jo, en snabb och omfattande militarisering av det arktiska området. När istäcket minskar ökar möjligheterna till utvinning av olja och malmer och sjöfarten kan ta nya vägar. Inom ett decennium har kanske både Nordvästpassagen och Nordostpassagen öppnats för sjöfarten. Genast reagerar man militärt. Ökad handel, ökad ekonomisk aktivitet: vi måste med militära medel skydda våra ekonomiska intressen mot ”de andra” som kan hinna före. Kanada planerar nya stridsfartyg, inklusive ubåtar, ryssarna förkunnar att man skall satsa stort på både fartyg, flyg och soldater, ja även Kina och Japan överväger att etablera en militär närvaro. Men Nato var kanske först ute. Sedan år 2006 har man regelbundna övningar, kallade Cold Response, i Arktis. Sverige deltar som trogen medlem i Partnership for Peace, PFF skriver GUNNAR WESTBERG i SvD.

KRASCHEN SÄTTER FOKUS PÅ NATOS NÄRVARO

...Sveriges deltagande i dessa Nato-övningar har såvitt jag kunnat finna aldrig diskuterats i riksdagen eller i försvarsutskottet. Riksdagen skall inte lämna sådana frågor år försvarsledningen, lika litet som vapenexporten kan lämnas till ett organ med uppgift att främja vapenexport.

Sverige är för närvarande ordförandeland i Arctic Council. Detta organ är i sin konstitution förhindrat att ta upp säkerhetsfrågor. Man bör genast ta itu med att endera förändra denna konstitution eller skapa nya organ för förhandlingar. Om man satsar bara en del av de pengar som nu går till den militära upprustningen i Arktis på förhandlingsorgan skulle mycket kunna uppnås. Och man skulle inte riskera soldaters liv.

Sätt igång innan militariseringen försvårar arbetet!

GUNNAR WESTBERG

aktiv för avskaffande av kärnvapen och medlem i styrelsen för den Transnationella Stiftelsen för Fred

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kraschen-satter-fokus-pa-natos-narvaro_6933449.svd