Skriv ut denna sida

Sveriges bästa radiodokumentär

Nils Lundgren 11 mars 2012
Madonnan och skökan Sveriges Radio

Sveriges Radios dokumentarist Mia Blomgren vinnare av Tempo Radio Award. - Jag är jättestolt över denna dokumentär, det känns som att jag i detta program lagt in det som jag lärt mig under alla mina år som radiodokumentarist och dessutom experimenterat lite.

Mia Blomgrens dokumentär Madonnan och Skökan utsågs till Sveriges bästa radiodokumentär på Tempo Dokumentärfestival med motiveringen:
”Mia Blomgren har med sin personliga stil återigen klivit över tröskeln till ett hem någonstans i Sverige, mött en människa och fått oss att häpna. I Madonnan och skökan får lyssnaren syn på sin egna fördomar och kontakt med den ljuva känslan av att varje människas liv är unikt - det som radiomediet uppnår när det är som allra bäst.”


- Jag är så glad att Helena gav mig förtroendet att få göra program om henne. Jag är jättestolt över denna dokumentär, det känns som att jag i detta program lagt in det som jag lärt mig under alla mina år som radiodokumentarist och dessutom experimenterat lite, säger Mia Blomgren.

Tempo Radio Award delades ikväll ut för fjärde gången. Utifrån tre nominerade bidrag utsågs av en enig jury Sveriges bästa radiodokumentär av Tempo Dokumentärfestival tillsammans med Sveriges Radio och Stockholm Dramatiska högskola. Prisutdelningen hölls på biograf Victoria och vinnaren får tiotusen kronor. Tempo Dokumentärfestival hålls i Stockholm och avslutas imorgon, söndag 11 mars.

Om dokumentären Madonnan och Skökan:
Vid 70 slutade flickan från Nøtterøy att arbeta som prostituerad. Hör en berättelse om stolthet, dubbelmoral och att finna sitt rätta jag. Helena bor i ett radhus utanför Göteborg. Här har hon bott i snart 40 år. En gång i månaden kommer tjejgänget på middag och då blir det ärtsoppa med punsch. Varannan dag hälsar hon på sin gamla mamma som nyss fått en stroke. Helena älskar att resa, ta hand om sina barnbarn och att vara i sin trädgård som hon vårdar ömt. För snart två år sedan slutade Helena som prostituerad. Ett arbete hon haft i över 35 år.

Dokumentären Madonnan och Skökan sändes i P1 söndag 30 november kl. 1503.


Lyssna på dokumentären Madonnan och skökan:

http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=3525630


Filmtrailer, fri att använda:
P1 Dokumentär: Madonnan och skökan.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=909&artikel=4745369
Illustratör: Klara Swantesson


Juryns hela motiveringen lyder:

Mia Blomgren har med sin personliga stil återigen klivit över tröskeln till ett hem någonstans i Sverige, mött en människa och fått oss att häpna. I Madonnan och skökan möter vi 70-åriga Helena som pros­­tituerat sig i årtionden. Ramverket är enkelt: En småputtrig vardag i ett radhus, egensinniga detaljer och programmakaren som nyfiket och envist frågar och frågar. Resultatet: I Madonnan och skökan får lyssnaren syn på sina egna fördomar och kontakt med den ljuva känslan av att varje människas liv är unikt - det som radiomediet uppnår när det är som allra bäst.”


Om Mia Blomgren:
Mia Blomgren är reporter på Samhällsredaktionen sedan 1993. Hon arbetar främst på Tendens och P1 Dokumentär. Mia har varit nominerad flera gånger för Ikarospriset och för Stora Radiopriset som hon fick 2003 av Radioakademin. Hennes program sänds i både Norge och Finland.

Mer om Tempo Dokumentärfilmsfestival:
http://www.tempofestival.se/