Skriv ut denna sida

Hur utanförskapet knäcks

Nils Lundgren 26 februari 2012
Credo 2014 - Leif Stenberg umea2014

Leif Stenberg har tillsammans med  Stig Ingvarsson, gjort en radiodokumentär om Solkraft i Skellefteå

Hur utanförskapet knäcks

Riksdagens politiker borde ge sig tid att besöka Solkraft och njuta av berättelserna, som visar att utopin om ett samhälle där människor inte lever i utanförskap är möjligt. För det krävs inga nya pengar, däremot många känslor som rör humanism, solidaritet och vanligt förstånd, skriver Leif Stenberg Västerbottens Folkblads nye socialpolitiske krönikör.

P1 DOKUMENTÄR Om meningen med livet

Dokumentär: Här är det gott vara människa – det andra programmet av två om psykiatrins patienter

P1 lördag (påskafton) 22 mars kl 14.03 samt 29/3 kl 20 03 7/4 kl 00.05

Per har gått på törnar i livet. Han har en hörselskada och en psykisk sjukdom, ovanpå det arbetslöshet.Marina ville inte leva längre och hoppade från tredje våningen.Stig hade jobb och familj när han fick en stroke som förändrade allt.

Alla tre har gemensamt att de hittade vägen tillbaka till livet på Solkraft, som drivs av Skellefteå kommun. Här jobbar 400 personer som ratats av den vanliga arbetsmarknaden.
På Solkraft möts människor med olika bakgrunder. De flesta har eller har haft en psykisk sjukdom, men här finns också fd missbrukare och en och annan som sitter i rullstol eller har gått in i väggen för att de inte orkade med kraven på sitt gamla jobb.
– Det här är ett mycket bra ställe för människor som varit med om saker i livet, säger Angelica.
– På morgonen längtar jag hit, till arbetskamraterna, smågnabbet och våra diskussioner, säger Bettan. Vi har så roligt tillsammans allihop.

Arbetsuppgifterna är många. Här tillverkas leksaker och sjukvårdsartiklar. Här klär man om möbler åt kommunen. Här hjälper man pensionärer att handla och få mat hemkörd.
– Vad vi gör, säger Staffan Backman, platschef på Solkraft, är att vi satsar på det friska i varje person, inte på det sjuka. Då sker det stora saker.

En dokumentär av Leif Stenberg.