Skriv ut denna sida

Konsert i byn Överklinten

Nils Lundgren 23 februari 2012
Euskefeurat Överklintenkonserten 1991 Nils Lundgren +46 73-0398823

Euskefeurats spelning på Folkets hus i Västerbottensbyn Överklinten 1991. Envisa rykten säger att de spelar i sommar på Täfteåfestivalen utanför Umeå.

Medlemmar i Euskefeurat på konserten på Folkets hus i Överklinten 1991: Sonja Harr, Ronny Eriksson, Dan Engman, Per Isaksson, Stefan Isaksson och Bengt Ruthström

EUSKEFEURAT

Historik

Euskefeurat startade i Piteå 1977 med Ronny Eriksson som en av initiativtagarna . Under de första åren var framträdandena främst en lokal företelse i fyrkantkommunerna Piteå, Luleå, Boden och Älvsbyn.
1979 skedde en del förändringar av bandmedlemmarna och nu bestod bandet av Ronny Eriksson, Bengt Ruthström, Arn Johansson, Stefan Isaksson, Iréne Danielsson och Erling Fredriksson.

1981 påbörjades arbetet med den första skivan "Ägge borte katta".
Något skivbolag som ville satsa på detta band kunde inte frambringas så bandmedlemmarna startade ett eget skivmärke "Meukskrede Records" och gav ut första plattan själva. På den tiden var det Vinyl som gällde och plattan lanserades lagom till kyrkmarknaden i Öjebyn 1982. Försäljningen gick bra och när marknaden var slut hade skivan gått ihop ekonomiskt.

Sedan rullade det på och spelningarna blev fler och fler och 1984 kom den andra plattan "Levandes" och bandet fick Piteå kommuns kulturstipendium, 1985 slutade Erling Fredriksson och Iréne Danielsson och ersattes med Dan Engman och Sonia Harr (f.d Wallin)

Den tredje skivan, Ao’tom tao’tom gavs ut 1986 och nu spelade bandet på heltid. Samma år tilldelades gruppen Norrbottens läns landstings kulturstipendium.

1988 släpptes skivan "Hoven droven" och bandet fick Folket i Bild Kulturfronts kulturstipendium.

1990 slutade Arn Johansson och ersattes av Stefans bror Per Isaksson och samma år gavs plattan "Bondångersånger" ut.

1993 gjorde bandet ett uppehåll i sitt egna turnerande för att tillsammans med Norrbottensteatern göra revyn Nå!
Den spelades vid ett 60-tal fullsatta hus i Luleå och runt om i Norrbotten samt vid ett gästspel på Stadsteatern i Stockholm.

Efter detta så kände sig bandets medelemmar ganska mätta på att resa runt i riket och beslöt sig för att köra en avskedsturné genom landet med namnet "Sista färden". Under denna turné skaffade sig bandet en ALU-praktikant vid namn Robert ”Rufus” Lundberg. 1994 tilldelades bandet också Kommunalarbetareförbundets kulturpris.

Bandet återförenades 2005 och turnerar igen fast än så länge som hobbyband.

2008 släpptes en ny skiva ut. En tagning helt levandes vars titel blev "Lurv"

2010 gjordes ytterligare inspelningar av ett antal konserter
med en rad nya låtar som om det går bra kommer på en platta under våren.

Idag består bandet av:

Ronny Eriksson
Dan Engman
Robert Lundberg
Per Isaksson
Stefan Isaksson
Bengt Ruthström