Skriv ut denna sida

Farmaceutisk kompetens en kärnfråga för apoteken

Sveriges Farmaceuter 18 april 2014
Sveriges Farmaceuter
Sveriges Farmaceuter

Socialdemokraterna föreslår förändrade regler för apoteken. Sveriges Farmaceuter välkomnar en diskussion om apotekens kärnverksamhet och om apoteksfarmaceuternas arbetssituation.

Inför årets valrörelse har Sveriges Farmaceuter träffat flertalet politiska partier. Vi har dessutom arrangerat en politikerdebatt tillsammans med Apotekarsocieteten och Sveriges Apoteksförening för att lyfta farmaceuternas roll och värdet av den farmaceutiska kompetensen. I dagens utspel från Socialdemokraterna finns många intressanta förslag och vi väntar med spänning på de andra partiernas besked i frågan.

– Det är viktigt att apoteken kan utveckla den verksamhet som ger dem deras existensberättigande – receptaffären. Det är avgörande för att åstadkomma en bättre följsamhet till förskrivningen och en bättre läkemedelsanvändning. Till syvende och sist handlar det om patientsäkerhet, säger Thony Björk, ordförande för Sveriges Farmaceuter.

Vi ser i våra interna undersökningar att apoteksanställda upplever mer stress idag än tidigare vid receptexpeditionen och att tiden inte räcker till för att exempelvis finnas till i egenrådgivningen, där den farmaceutiska kompetensen behövs i allt högre utsträckning,

– Den farmaceutiska kompetensutvecklingen upplevs av våra medlemmar som eftersatt idag. Fokus ligger istället på att lära sig hur man säljer mer. Den kompetens som legitimerade apotekare och receptarier har, måste nyttjas mycket bättre, säger Thony Björk.

För att stötta medlemmarna har Sveriges Farmaceuter initierat ett eget certifieringssystem (FOKUS), där farmaceuten erhåller kompetensutvecklingspoäng för kurser/seminarier där fokus är farmaceutisk kompetensutveckling. På det sättet kan medlemmen hålla koll på hur mycket kompetensutveckling man får på ett år.

Tillgängligheten mätt i antal apotek har ökat dramatiskt efter omregleringen av apoteksmarknaden, men tyvärr upplever receptkunderna inte en förbättring utan en försämring när det gäller att få sina läkemedel. Det blir en arbetsmiljöfråga för farmaceuterna på apoteken.

– Jag efterfrågar ett nytt ersättningssystem för apoteken, där man ger incitament och ersättning för dem att utveckla sin verksamhet i en riktning mot att vara en viktig länk i hälso- och sjukvården. Idag står striden, och lönsamheten, om vem som säljer mest handelsvaror. Det är inte hållbart, avslutar Thony Björk.

Sveriges Farmaceuter är en partipolitiskt obunden och ideell organisation som grundades 1903 och har drygt 7 000 medlemmar. Vår uppgift är att utveckla och marknadsföra farmaceuternas kompetens och stärka farmaceuternas professionella villkor. Sveriges Farmaceuter tillhör Saco.

Sveriges Farmaceuter