Skriv ut denna sida

Ai Weiwei klar som jurymedlem under Stockholms filmfestival 2013

Stockholms filmfestival 23 september 2013

Det är första gången som en jurymedlem eventuellt inte kommer att finns med på plats under juryarbetet, då Ai Weiwei är belagd med utreseförbud av de kinesiska myndigheterna

Stockholms filmfestivals jury består av representanter från filmbranschen, kompletterat med en kulturpersonlighet från en annan konstform än film. Denna plats fylls i år av den kinesiske konstnären Ai Weiwei.


– Vi har förstås förhoppningar om att få välkomna Ai Weiwei till festivalen och hoppas att de kinesiska myndigheterna häver hans reseförbud, säger festivalchefen Git Scheynius.

Årets ”spotlight” är just frihet, vilket genomsyrar festivalens filmurval. Det är också ett tillfälle att sätta ljuset på det faktum att många filmskapare, konstnärer och journalister fortfarande under 2000-talet hindras från att verka fritt.

Ai Weiwei rankas som en av vår samtids mest inflytelserika konstnärer. I somras ställde konstnären, utan att själv närvara, ut på konstbiennalen i Venedig – dock inte i den kinesiska paviljongen utan i den tyska.

Kulturpersonligheter från andra konstformer än film som tidigare har deltagit i Stockholms filmfestivals jury är exempelvis konstnärerna Karin Mamma Andersson och Jan Håfström, samt artisten Pelle Almqvist från The Hives.

 

Stockholms 24:e internationella filmfestival 6-17 november 2013
Stockholms internationella filmfestival startade 1990 och är idag en av de främsta filmfestivalerna i Europa. Festivalen äger rum varje år i november med över 180 filmer från mer än 50 länder. Stockholms filmfestival är mycket mer än film i november, med exklusiva förhandsvisningar året om, Sommarbio i augusti och Stockholms filmfestival Junior, en festival för barn och unga mellan 6 och 16 år som arrangeras i april.

Stockholms filmfestival