Skriv ut denna sida

Nätverket Rädda Råstasjön söker nya medlemmar till sin juridikgrupp

Katarzyna Hedlund 8 september 2013

För att vara med i gruppen krävs det inga förkunskaper men en viss vilja att sätta in sig i dokument och lagtexter.

Det blir dags att vi sammankallar juridikgruppen igen. Solna kommun tänker minska sina byggnadsplaner till 900 lägenheter. Politikerna ignorerar dock faktum att till och med minsta bebyggelse skulle ha förödande konsekvenser för Råstasjöns växt- och djurliv.
Om Solnas kommunfullmäktige beslutar detaljplanen måste vi vara beredda att kunna fortsätta vår aktivism på juridisk väg.
Juridikgruppens uppgift innebär sammanställning av kunskap och argument för att förhindra att naturområden förstörs eller påverkas på annat sätt av byggnation eller infrastruktur.
Vi måste diskutera flera områden för att kritisera Solnas detaljplan: kommunens kontrakt med exploatören, rätt strandskyddslinje samt skydd av natur- och friluftsliv och skydd av vissa arter. Vi måste även utreda möjligheter för enskilda berörda personer att överklaga detaljplanen på annan grund än t.ex. Naturskyddsföreningen kan.
För att vara med i gruppen krävs det inga förkunskaper men en viss vilja att sätta in sig i dokument och lagtexter. Som en guideline finns en handledning från Naturskyddsföreningen som visar hur detaljplanbeslut kan överklagas inklusive ett väldigt bra skrivet exempel från Göteborg. Vi kommer även att få stöd av andra kunniga personer inom Naturskyddsföreningen och andra organisationer vid utformning av ett eventuellt överklagande.
Hör gärna av dig till mig - Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. - så återkommer jag med några datumförslag.
Vänliga hälsningar
Florian Reitmann
Nätverket Rädda Råstasjön
Katarzyna Hedlund