Skriv ut denna sida

Kliv in i historien

Sten Canevall 4 september 2013

Niorna från Lillholmsskolan i Skärholmen inviger sin utställning Kliv in i historien i Livrustkammaren, torsdagen den 5 september klockan 13.00. Konst, historisk fantasi, digitalt bildskapande, skrivande i ett! Vi har skapat och svettats om vartannat och nu presenterar vi stolt resultatet, ett i hög grad positivt avtryck från förorten, mitt i staden! 62 elever närvarande, Tasmin, Siraji, Linda och Safin läser högt ur sina texter i hörsalen.

Välkommen till en liten vernissage och möt elever och lärare bakom verken! Fyra elever läser upp sina egna texter. Torsdag den 5 september kl 13. Livrustkammarens Hörsal, Slottsbacken 3 i Stockholm

 

Ett fortsatt kulturäventyr
Elever som nu i höst börjar i årskurs 9 i Lillholmsskolan i Skärholmen går nu vidare och kliver denna gång in i historien historien. Förra året samarbetade klassen med Nationalmuseum i ett konstäventyr. I år samverkar klassen med Livrustkammaren i en tidsresa som inleddes med att de tecknade av föremål i museet, botaniserade bland dräkter och blev fotograferade i tidstypiska dräkter och därefter skrev om tidsresan tillsammans med målning och foto

 

 

Ett fruktbart samarbete mellan bildlärare och svensklärare
Under lektionerna i svenska har eleverna varit sysselsatta med att skriva berättelser där de i tidstypiska kläder berättar om deras rollfigurer som är samtida med målningarna; själva berättelsen har formen av en inre monolog. De utgör själva, klädda i tidstypiska kläder från Livrustkammaren, illustrationer till sina texter. Efter fotograferingen har de med hjälp av Photoshop frilagt bilderna och placerat sig in i målningarna från Nationalmuseum.

 

 

Eldsjälar
Bildläraren Sten Canevall och svensklärarna Elin Christensen och Tuva-Stina Lindén har i ett par års tid drivit projektet.
-Det är fantastiskt givande och inspirerande att arbeta med att låta ord och bild befrukta varandra i undervisningen, säger Sten Canevall och fortsätter,  det är verkligen  positivt att se hur våra elever på ett kreativt sätt tar till sig och bearbetar delar av det svenska kulturarvet genom att skapa sina egna bilder och berättelser.
 

 

Utställningen visas i Livrustkammaren från 6 september fram till 17 november

Se de otroliga bilderna här
och läs deras inre monologer tillsammans med bilderna här


Välkommen att hälsa på oss!


Sten Canevall, Bildlärare, Lillholmsskolan

 


Sten Canevall