Skriv ut denna sida

Registreringsskylten 40 år

Mikael Back 30 augusti 2013

regskylt

GUD 666; denna specialtillverkade skylt tillhör en av de otillåtna kombinationerna som inte får förekomma i trafiken. Saknas bara ett skattemärke i mitten, i jordelivet= Skärselden, där vi betalar skatt;-). Då skulle man få en härlig trio bestående av Himlen (Gud) till högern Jordelivet i mitten (Skärselden) och Helvetet (666)  till höger. Mikael Back i Umeå kör igång en utställning som uppmärksammar att registreringsskylten fyller 40 år. Fyra bibliotek i Umeå kommun deltar i samarbetet. Ålidhem, Holmsund, Sävar och Ersboda. Utställningen visas under hösten, varsin månad med start 2/9.

Registreringsskylten fyller 40 år

KKR? Personligen tyckte jag om den i sann antiimperialistisk anda! Kopplingen mellan KKR (=tusen) och Mercedes som symbol för herravälde:-)

Jag heter Mikael Back och har tagit initiativ till en utställning som uppmärksammar att Sverige haft den nuvarande registreringsskylten under 40 år. Syftet är att arrangera en medskapande utställning som lyfter frågor kring gränser för det tillåtna. Den handlar också om trafiksäkerhet, språk och matematik. Målet är belysa vad dessa tillsynes obetydliga bokstäver och siffror har- och haft för inverkan på oss.

Det är en ideell satsning tillsammans med fyra bibliotek i umeåområdet. Utställningens innehåll består till största del av olika bidrag som kommer in via hemsidan eller från biblioteksbesökare på plats. Min ambition är att alla som vill ska få delta och medverka. Ämnet är i första hand svenska registreringsskyltar, men jag välkomnar varmt även skildringar från andra länder, från förr eller nutid.

Mitt intresse för ämnet tog fart när jag fick se en lista över förbjudna bokstavskombinationer, alltså skyltar som inte får förekomma i trafik. Exempel är GUD, KUK och DUM. Dessa och andra skyltar kommer att visas under utställningen. Jag söker berättelser, anekdoter och bilder där registreringsskyltar skapar känslor och reaktioner. Deltagande kan ske med eget namn eller såsom anonym. Utställningen kommer att turnera mellan fyra bibliotek, med start på Ålidhemsbiblioteket måndagen den 2 september 2013. Utställningsperioden pågår till och med december i år samt under en vecka i mars 2014: Ålidhem (september), Holmsund (oktober), Sävar (november) samt Ersboda (december och mars 2014). Allt eftersom tiden går kommer utställningen förhoppningsvis att förändra karaktär. Förhoppningen är att det också blir vernissage vid fyra tillfällen, där särskilt personer som medverkar får chansen att känna sig extra delaktiga i skapandeprocessen.

Kontaktuppgifter

Mikael Back

Telefon: 090-12 39 12 eller 070-304 37 20

Mejl: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

CV: Linkedin

 

"

Mikael Back