Skriv ut denna sida

Rösta på Råstasjön att bli Svensk Pärla

Katarzyna Hedlund 30 juni 2013

Nu finns det mer du kan göra. Du kan delta i Världsnaturfondens omröstning om Svenska Pärlor. Det är platser med särskilt stort naturvärde, som idag är hotade och behöver skydd.

WWF egen beskrivning vad Svenska Pärlor är för något, hittar du här.

Skulle Råstasjön få status som Världsnaturfondens Svenska Pärla, finns det mycket att vinna. WWF hjälper då till att påverka beslutsfattare och politiker så att området får skydd innan det är för sent. Som en välkänd internationell organisation har de stora möjligheter till det.

Vad kan du göra för att hjälpa Råstasjön att bli WWF´s Svenska Pärla?

Du kan rösta på Råstasjön att bli Svensk Pärla. Råstasjön är redan inlagt på kartan med blivande Pärlor, i skrivandets stund två gånger. Du kan rösta på någon av dem - eller på bägge.

Du har också möjlighet att själv lägga ut Råstasjön som en Svensk Pärla på kartan. Att den redan är utlagt, gör inget. Man får utse en och samma plats flera gånger, om man tycker att man har en bra orsak att göra så.

Hjälp till hur man röstar/nominerar i WWF`s projekt hittar du i instruktionen nedan - om du behöver.

Tillsammans hjälps vi åt att rädda Råstasjön./Nätverket Rädda Råstasjön

Nätverket Rädda Råstasjön/Katarzyna Hedlund

 

Så gör man när man röstar på Råstasjön:

Först måste du hitta Råstasjön:
Gå till http://www.wwf.se/svenskaparlor.  Klicka på den lilla kartbilden med ”Sätt ut din pärla på kartan”. En större karta kommer upp.

Det är svårt att se något på kartan som den är, det är så mycket som är markerad på den idag. För att se tydligare, måste du öka förstoringsgraden. Det gör du genom att trycka på + i verktyget på kartans vänstra sida. Vill du förminska, trycker du på minus.

Om du förstorat kartan och hamnat i ett område som du inte känner igen, får du navigera. Det gör du med hjälp av musmarkören. Musmarkören ser ut som en hand när den hamnar över kartan. Med vänstra musknappen nere, drar du ”handen” till platsen du vill se, och kartan flyttar på sig.

Med dessa två – förstoringsverktyget och musen, hittar du Råstasjön. Den är markerad på två ställen, intill varandra. Den ena markeringen är blå, betecknar ”Hav, sjöar, vattendrag”. Den andra är röd och betecknar ”djur”.

(Om du tycker att det ser rörigt ut: under kartan finns det knappar, som gör det möjligt att bara se markeringar av en viss typ, t ex bara blåa eller bara röda. Vill man se allt, trycker man på: ”Se alla”)

Så röstar du:
Tryck på någon av markeringarna som står för Råstasjön, och då kommer det upp en bild med en början till en beskrivning. Tryck på någon av knapparna, ”Läs mer” eller ”Rösta” och då kommer du till en omröstningssida. Du skriver in din e-post-adress i rutan. Programmet tackar dig med ett svar: ”Tack för din röst”. Du är klar!
Så gör man när man lägger ut Råstasjön som en Svensk Pärla:

Men varför skulle man göra det när det redan finns två stycken?
Svaret är: Det kan hända, att du inte är nöjd med Pärlorna som finns idag. Du skulle kunna beskriva Råstasjön bättre, eller motivera behovet av skydd ännu mer övertygande. Du kanske vill ta upp något som de andra inte tänkt på. Du kanske också har en bättre bild som du vill presentera för WWF och för allmänheten.

Så lägger man ut sin Pärla:
Gå till http://www.wwf.se/svenskaparlor/svenska-prlor/1528625-svenska-prlor
Tryck på den gröna knappen ”Lägg din pärla här”.
När du gör det kommer det en röd markör på kartan, med ett vitt hjärta innanför. Du förstorar kartan med förstoringsverktyget (plus- och minustecken) och flyttar fokusområdet med musen. Markören följer inte med av sig själv när kartan flyttar, du måste själv flytta den dit den ska vara..

Och till sist, när du vet var du ska ha din Svenska Pärla, placerar du markörens spets där.

Sedan fyller du i fälten längre ner på sidan: din e-post, ditt namn, osv. Det framgår vilka av dina uppgifter kommer att visas offentligt. Du måste också välja ur en lista vad det handlar om för typ av område. Sedan måste du skriva en säkerhetskod för att din nominering skall tas emot. Om koden är svår att tyda, tryck på ”ladda om”, då kommer en annan bokstavskombination fram. Koden behövs för att WWF skall vara säker på att det är enskilda människor och inte dataprogram som skapar Pärlan.

Innan du är skickar ditt förslag:
Tänk på att ge en bra beskrivning, när du berättar om din pärla, ha inte bråttom! Du kan inte ändra något i efterhand, annat än genom att ta kontakt med systemadministratören på WWF. Låt allting bli genomtänkt. Samma gäller bilden du lägger in. Om du inte lägger in någon egen bild, lägger WWF ett standardfoto, men fotot säger ju inte så mycket om Råstasjön.!

Fältet ”Länk” är till för att du kan lägga en länk till något ställe på nätet där man kan läsa mera om Råstasjön. Det är dock inte obligatoriskt.

Till sist klickar du på ”skicka förslag”-knappen. Någon form av bekräftelse borde komma.

Lycka till!

Katarzyna Hedlund