Skriv ut denna sida

Skogsbolagen måste ta större hänsyn till forn- och kulturlämningar

Ulf Nilsson, vice ordförande (FP) i riksdagens kulturutskott 20 juni 2013

Skogsstyrelsen i Gävle och Riksantikvarieämbetet presenterar en riksomfattande utredning som har kartlagt om skogsbolagen tar hänsyn till de forn- och kulturlämningar som skyddas enligt lag. Undersökningen, som har pågått i två år, visar att 44 procent av alla forn- och kulturlämningar har påverkats eller skadats i samband med avverkning, trots att information om forn- och kulturlämningarna finns. Skogsmaskiner har förstört allt från kolbottnar till gravfält.

Folkpartist vill begränsa skadorna på fornlämningar vid skogsavverkning

– Skogsbolagen måste ta större hänsyn till de forn- och kulturlämningar som skadas i samband med avverkning. Det handlar om att skydda och bevara vårt kulturarv.

Det säger Ulf Nilsson, vice ordförande (FP) i riksdagens kulturutskott med anledning av att Skogsstyrelsen i Gävle, tillsammans med Riksantikvarieämbetet, i dagarna presenterade en riksomfattande utredning som har kartlagt om skogsbolagen tar hänsyn till de forn- och kulturlämningar som skyddas enligt lag.

Undersökningen, som har pågått i två år, visar att 44 procent av alla forn- och kulturlämningar har påverkats eller skadats i samband med avverkning, trots att information om forn- och kulturlämningarna finns. Skogsmaskiner har förstört allt från kolbottnar till gravfält.

Ulf Nilsson har idag ställt en fråga till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth om vad regeringen tänker göra för att forn- och kulturlämningar inte ska förstöras när skog exploateras.

Ulf Nilsson, riksdagsledamot (FP)

0706-79 34 27,

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ulf Nilsson, vice ordförande (FP) i riksdagens kulturutskott