Skriv ut denna sida

Arbetslösheten bland journalister fortsätter att öka

PM Arbetsförmedlingen 19 juni 2013

Trots en överetablering på arbetsmarkanden är arbetslösheten bland kulturarbetare oförändrad jämfört med förra året, och antalet som varit utan jobb länge till och minskar. Men för journalister har konkurrensen om de lediga jobben hårdnat ytterligare.

I maj var strax under 2 900 personer öppet arbetslösa eller sökande i program med aktivitetsstöd på Arbetsförmedlingen Kultur Media. Det är samma nivå som för ett år sedan. Kultur- och mediearbetsmarknaden är överetablerad, men trenden är att fler arbetar inom fler yrken. Många har försörjning från yrken utanför sektorn.

– Det är generellt sett välutbildade personer med hög kompetens som är attraktiva och gångbara på arbetsmarkanden i stort. Vi ser att kompetenserna efterfrågas på ett bredare plan, säger Stefan Popovic, chef för Arbetsförmedlingen Kultur Media.

3 400 arbetstillfällen har tillsatts med sökande från Arbetsförmedlingen Kultur Media hittills i år. Under året har nära 1 300 lediga platser anmälts till Arbetsförmedlingen, vilket är en ökning med 50 procent jämfört med året före.

Fler journalister arbetslösa
Den yrkesgrupp som dock mött en mer negativ trend är journalisterna. I maj var 342 journalister inskrivna som arbetslösa vid Arbetsförmedlingen Kultur Media. Det är 19 procent fler jämfört med 2012 – och ökningen är en del av en långsiktig utveckling. En viktig faktor är att den omvandling som mediebranschen befinner sig har gjort att arbetstillfällena blivit färre. Samtidigt utbildar sig många inom yrket.

– Strukturförändringarna har gjort marknaden bredare för journalister, men också osäkrare. Arbetsgivarna ställer större krav på en mångsidig kompetens, till exempel av teknisk karaktär, säger Stefan Popovic.

”Gör ett genomtänkt val”
I förra veckan sjöng många studenter om den ljusnande framtiden. Den som funderar på att spendera den i kultur- och mediabranschen ska vara beredd på att arbeta uppdragsbaserat istället för som anställd, samt på att utveckla ett entreprenörskap och en kompetens med bredd.

– På Arbetsförmedlingen kan den som funderar på ett kulturyrke få vägledning bland utbildningar och chans till jobb i framtiden. Jag skulle råda unga att göra ett genomtänkt val och skaffa sig kunskap om sina framtidsdrömmar. Visst ska man lyssna till sitt hjärta, men också vara medveten om att det är en tuff bransch att försörja sig inom, säger Stefan Popovic.

Om Arbetsförmedlingen Kultur Media
Arbetsförmedlingen Kultur Media är en rikstäckande specialarbetsförmedling inom kulturområdet. Verksamheten finns i hela landet och har arbetsförmedlingskontor på fyra orter, Stockholm, Malmö, Göteborg och Umeå.

Arbetsförmedlingen Kultur Media Öst: Erika Söderlind, 010-486 96 46
Arbetsförmedlingen Kultur Media Väst: Kjell-Åke Andersson, 010-486 04 41
Arbetsförmedlingen Kultur Media Syd: Jan Andersson, 010-487 18 22
Arbetsförmedlingen Kultur Media Nord: Anita Eriksson, 010-486 05 29

Fakta om statistiken
Den officiella arbetslösheten redovisas av SCB enligt deras Arbetskraftsundersökning, AKU. Den officiella definitionen innebär bland annat att man söker och kan ta ett arbete omedelbart, däremot behöver man inte vara inskriven på Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen redovisar olika kategorier av inskrivna arbetssökande. En av dessa är öppet arbetslösa – alltså de som saknar, aktivt söker och omgående kan ta ett arbete. En annan är sökande i program med aktivitetsstöd. Dessa två grupper benämns tillsammans totalt inskrivna arbetslösa och är det mått som närmast svarar mot SCB:s definitioner. Andelen öppet arbetslösa och/eller sökande i program med aktivitetsstöd anges numera i förhållande till en registerbaserad arbetskraft.

Mer information om SCB:s arbetskraftsundersökning:
www.scb.se/aku

För kommentarer: Stefan Popovic, chef för Arbetsförmedlingen Kultur Media, 010-486 87 40
Presskontakt: Eva Antonsson, press- och informationsansvarig, 010-488 23 43

PM Arbetsförmedlingen