Skriv ut denna sida

Nato övar krig i Sverige

Ulf Bjerén 5 juni 2013

I september anordnas en stor Natoövning i Östersjön, Northern Coasts, under värdskap av Sverige. 12 Natoländer samt Sverige, Finland och Österrike deltar. Alla truppslag medverkar men tyngdpunkten blir marin. Övningen inleds med en hamnfas i Karlskrona där 40 krigsfartyg kommer att ligga för ankar.

Östersjön blir en fiktiv krigszon. Scenariot för övningen beskrivs som en inbördeskonflikt i det fiktiva landet Bogaland där de deltagande staterna ingriper för att framtvinga fred. ”Ungefär det vi ser från Syrien på nyheterna varje dag” säger örlogskapten Jonas Nyberg, projektledare, i en intervju (BLT 23 maj).

Lördag 7 september ordnas demonstration och protestmöte i Karlskrona. Plattformen blir Nej till deltagande i Natos krig! Nej till Natomedlemskap! Nato ut ur Sverige!

Alla som motsätter sig svenskt deltagande eller stöd till ett Natolett krig mot Syrien och värnar Syriens och alla andra länders rätt till oberoende bör överväga sina möjligheter att delta i protesterna i Karlskrona 7 september.

Ulf Bjerén

Ulf Bjerén