Skriv ut denna sida

Utställning om hardcorens huvudstad

Folkrörelsearkivet i Västerbotten 4 juni 2013
Refused - Pump The Brakes Joey Zambrano 20060128

Utställningen ska bland annat visa hur viktig Umeås hardcorerörelse varit för dagens musikscen. Den omtalade ”Umeåandan”, gör-det-själv-kulturen, kommer att lyftas fram och förhoppningen är att utställningen ska inspirera till fortsatt eget skapande och nya former av engagemang.

- Vi vill få Umeåborna att känna stolthet över såväl sitt musikaliska arv som dagens musikscen och aktuella band med kopplingar till hardcorescenen, säger Susanne Odell på Folkrörelsearkivet i Västerbotten.

Utställningen kommer att ha en interaktiv del där besökare kan kommentera, lämna egna bidrag i form av material, minnen och berättelser. Urvalet av material kommer att ske i tätt samarbete med musikerna David Sandström och Dennis Lyxzén.

Folkrörelsearkivet i Västerbotten får 300 000 i medfinansiering från Umeå kommuns kulturhuvudstadsutskott för att genomföra projektet Umeå Hardcore - en utställning om hardcorens huvudstad, för att bekosta formgivningen av utställningen samt en utställningskatalog. Det blir också den första gästutställningen i Umeå Gitarrmuseums lokaler.

- Folkrörelsearkivets spännande arkivmaterial om hardcorerörelsen berättar om en unik musikscen och en tongivande period i Umeås samtidshistoria. Utställningen kommer att synliggöra samlingen för en bredare allmänhet, säger Marie-Louise Rönnmark, kulturhuvudstadsutskottets ordförande.

Folkrörelsearkivet i Västerbotten