Skriv ut denna sida

Tjuvtitta på omslaget och förbeställ

Martin Schibbye 1 juni 2013
Johan Persson Martin Schibbye 438dagar
Johan Persson Martin Schibbye 438dagar

I går skickade vi del 7 av tio till redaktör Mattias Göransson på Filter. I berättelsen är vi nu dömda och vi skriver just nu om våren i fängelset. Friheten rycker närmare både bildligt och bokstavligt. När boken är klar är vi verkligen fria, även i tanken. Släpp-datumet är satt till den 14 september.

Tjuvtitta på omslaget och förbeställ

Årsdagen av att vi landade i Sverige och i samband med det etiopiska nyåret.

Nu går det att för första gången förbeställa boken. Om du gör det före den 30 juni så lovar jag och Johan att signera boken. Dessutom får du den direkt, rykande färsk, från tryckeriet.

På bilden ovan kan ni se den senaste versionen av omslaget. Att skriva en baksidestext till en bok som ännu inte riktigt är klar är svårt, men så här ser det ut nu:

»Den här boken skulle inte ha funnits om inte allt gått åt helvete.

Natten till den 28 juni 2011 satte vi allt på spel när vi i skydd av mörkret korsade gränsen mellan Somalia och Etiopien. Vi ville undersöka hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade befolkningen i den stängda och konfliktfyllda Ogadenregionen. Vi ville nå bortom flyktingberättelserna och larmrapporterna, och med våra egna ögon ta reda på sanningen.

Fyra dygn senare låg vi skjutna och blodiga i ökensanden.
Men när det ursprungliga reportaget dog, tog en annan historia sin början. En berättelse om rättslöshet, propaganda och storpolitik.
Efter en Kafka-artad rättegång dömdes vi till elva års fängelse för terroristbrott. Och vi var långt ifrån ensamma. I fängelset satt journalister och politiker som dömts på löpande band för att de inte hade gått i diktaturens ledband.
Vår skildring av olja förvandlades till en historia om bläck.
Vardagen blev en kamp för överlevnad i det ökända Kalityfängelset. På ett cementgolv bakom korrugerad plåt – i en värld av dödliga sjukdomar, misshandel och förtryck – skapade vi en vardag med hjälp av stenhårda rutiner.
Fråntagna våra skosnören och vår yttrandefrihet försökte vi bevara det mest värdefulla man har: friheten att själv bestämma vem man är.
Här är vår berättelse om 438 dagars helvete.«
Johan Persson & Martin Schibbye

Beställ boken HÄR

ps,

För intervjuer, föreläsningar, skolbesök och annat i höst, maila: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Just nu gör vi inget annat än skriver, vi skulle inte ens ha tid att ta emot Nobelpriset och hinner knappt gå på toaletten (min syster som jobbar inom vården säger att hemligheten är att dricka så lite som möjligt). Men när boken väl är klar kommer vi gärna och föreläser. Hör av er.

 

Martin och Johan-bloggen

Martin Schibbye, Frilansjournalist och Johan Persson, fotograf

 
Martin Schibbye