Skriv ut denna sida

Pajala är bäst på musik- och kulturskola

Lärarförbundet 29 maj 2013
För femte året i rad utser Lärarförbundet Sveriges ”Bästa musik- och kulturskolekommun”. Årets vinnare är Pajala kommun.

 

-         Jag vill varmt gratulera Pajala kommun som vinner utmärkelsen 2013. Det är glädjande att man satsar så helhjärtat på barn och ungdomars möjlighet till musik- och kulturutövning. Tornedalen har en historia av ett rikt kulturliv. Med Pajalas satsning på musikskolan finns det goda förutsättningar att både bibehålla och utveckla detta stolta arv, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Årets undersökning visar att allt fler kommuner anordnar musik- och kulturskola. I år är det endast sju kommuner som saknar denna viktiga verksamhet och fler kommuner ligger i startgroparna.

-         Det är mycket glädjande att det snart bara är en handfull kommuner som inte förmår anordna någon musik- och kulturskola. Om Sverige ska kunna utvecklas som kulturnation krävs det ett starkt fokus på barnkultur från alla Sveriges kommuner, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

För att musik- och kulturskolan ska hålla en god kvalitet måste studenter vilja söka sig till utbildningen. Söktrycket är nu lågt också till musiklärarutbildningen. Det kan på sikt innebära problem att få behöriga lärare till musikskolan i synnerhet i de små kommunerna.

-         Ska den breda och därmed unika svenska musikskolan kunna upprätthålla sin kvalitet måste nya lärare lockas till yrket. För att uppnå det är och förblir höjda lärarlöner det viktigaste instrumentet, säger Eva-Lis Sirén.

Rankingen ”Bästa musik- och kulturskolekommun” bygger på tre kriterier: resurser till musik- och kulturskolan, avgifter för musik- och kulturskolan och andel elever i frivillig verksamhet. Statistiken samlas in via SMOK och SKL. Hela rankingen - både som rikslista och uppdelad per län - finns på Lärarförbundets webbplats 

Lärarförbundet är Sveriges största lärarorganisation och driver frågor som utvecklar läraryrket och skolan. Lärarförbundet är ett fackligt yrkesförbund med 230 000 medlemmar. De största medlemsgrupperna utgörs av lärare i grund- och gymnasieskolan, förskollärare, fritidspedagoger, skolledare och lärare på högskolan.

Lärarförbundet