Skriv ut denna sida

Svenska Afghanistankommittén har valt en ny styrelse

Svenska Afghanistankommittén 27 maj 2013

Lotta Hedström, (MP), Peder Jonsson, Civilingenjör, Inger Axell, jurist, Elisabeth Björnsdotter Rahm, (M), Bengt Kristiansson, barnläkare, Anders Fänge, tidigare landschef för SAKs biståndsverksamhet i Afghanistan, Hans Linde, (V) Riksdagsledamot, Siwita M Nasser, student, Djallalzada Wais, specialistläkare i allmänmedicin, Vanessa Narges Mekrami, jurist med fördjupningsområde Barnrätt, Lennart Kotsalainen, f.d senior politisk rådgivare vid svenska ambassaden i Mazar-e-Sharif.

Svenska Afghanistankommittén (SAK) höll årsmöte i Jönköping i helgen. På lördagen den 25 maj valde mötet med acklamation en ny styrelse. Varken ordföranden eller ledamöterna i styrelsen får något arvode för sina insatser, utan arbetar helt ideellt.

– Det känns både tryggt och tillfredsställande att vi har en parlamentarisk bredd och även en mycket kompetent styrelse när vi nu går in i en spännande verksamhetsperiod med många osäkerhetsfaktorer, säger Lotta Hedström, återvald ordförande på ett år. Vi är också oerhört glada över det engagemang våra unga medlemmar visat med sina många aktiviteter under året, nu senast på årsmötet. Deras idéer för framtiden är mycket inspirerande, Unga SAK kommer med all säkerhet att ge hela organisationen en vitaminkick.

Svenska Afghanistankommitténs föreningsstyrelse består av följande ledamöter:

Lotta Hedström, ordförande. Politisk verksam för Miljöpartiet. Språkrör 1999 – 2002. Arbetar som kommunikatör för Röda Korsets vårdenhet med migrationshälsa.

Peder Jonsson, vice ordförande. Civilingenjör med inriktning på teoretisk fysik och datakunskap. Senior rådgivare på Kreab Gavin Anderson i kommunikationsfrågor med energi- och miljöfrågor, IT, telekom och komplexa system som specialitet.

Inger Axell, jurist samt medarbetare på Sida under många år. Har arbetat som antikorruptionsexpert. Var under ett antal år chef för Sidas multilaterala enhet. Har arbetat i Kabul med EU:s specialrepresentant, som rådgivare i frågor om Mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter.

Elisabeth Björnsdotter Rahm, (M). Anestesi/IVA sjuksköterska, som arbetat i över 25 år i sjukvården. Riksdagsledamot för Moderaterna sedan 2010. Ledamot av utrikesutskottet samt styrelseledamot i Moderatkvinnorna.

Bengt Kristiansson, barnläkare med mångårig erfarenhet av utvecklingsprojekt. Generalsekreterare för SAK mellan 2002 – 2008. Var med och startade upp SAKs arbete med funktionsnedsatta.

Anders Fänge, tidigare landschef för SAKs biståndsverksamhet i Afghanistan under olika perioder sedan 1983. Har även varit verksam som journalist samt anställd av FN.

Hans Linde, (V) Riksdagsledamot för Vänsterpartiet sedan 2006. Ledamot av utrikesutskottet. Har engagerat sig mot avvisningar av afghaner de senaste åren.

Siwita M Nasser, student. Ordförande i SAKs Växjökommitté 2009 – 2010, och därmed den första kvinnan född i Afghanistan som valts till ordförande av en lokalkommitté. Sammankallande för ledningsgruppen i ungdomsnätverket Unga SAK.

Djallalzada Wais, specialistläkare i allmänmedicin. Fängslad under sin tid vid Kabuls universitet april – december 1979. Arbetade under en tid på ICRC:s sjukhus i Peshawar. Styrelsemedlem i FAROE, en federation av 56 afghanska föreningar från hela Europa, Kanada och USA.

Vanessa Narges Mekrami, suppleant. Jurist med fördjupningsområde Barnrätt. Utredare och jurist på Migrationsverket. Intresseområden är mänskliga rättigheter med särskilt fokus på kvinnors och barns rättigheter.

Lennart Kotsalainen, suppleant. Har bland annat arbetat för UNHCR, och varit chef för UNHCRs verksamhet i Kosovo. Har även tjänstgjort i Indien och arbetat som Senior politisk rådgivare vid svenska ambassaden i Mazar-e-Sharif.

Svenska Afghanistankommittén (SAK) är en biståndsorganisation som arbetar för människors rättigheter i Afghanistan. Organisationen har sedan 1982 bedrivit ett framgångsrikt utvecklingsarbete i landet tillsammans med det afghanska folket. SAK initierar och driver projekt inom utbildning, hälsovård, rehabilitering av funktionshindrade samt utveckling på landsbygden. Organisationen är religiöst och politiskt obunden och finansieras av Sida, EU, Världsbanken och tusentals privatpersoner.

Om Svenska Afghanistankommittén

Tillsammans med våra 6 300 afghanska medarbetare verkar SAK för människors rättigheter i Afghanistan. Detta gör vi genom att driva skolor, sjuk- och hälsovård, rehabilitering av funktionshindrade samt arbeta med utveckling på landsbygden.
Svenska Afghanistankommittén