Skriv ut denna sida

Folk- och världsmusikgala för första gången i norr

Umeå kommuns kulturhuvudstadsutskott 15 maj 2013

Folk- och världsmusikgalan genomförs den 21 februari, 2014 och samarrangeras med Umeås etablerade folkmusikfestival Umefolk som äger rum den 20-22 februari. -  Den här festivalen har en stark europeisk och internationell anknytning. Att den också synliggör den samiska och den tornedalsfinska kulturen gör den till ett väldigt intressant inslag under kulturhuvudstadsåret, säger Marie-Louise Rönnmark, ordförande för kulturhuvudstadsutskottet.

Umeå2014 - Europas Kulturhuvudstad

 

Folk-  och världsmusikgalan arrangeras för första gången i norra Sverige under 2014. Umeå kommuns kulturhuvudstadsutskott har beslutat att bidra med 650 000 kr till galan.

Galan vill öka uppmärksamheten för sin musikgenre och medverka till förnyelse och kvalitetsutveckling.

Under 2014 är ambitionen att utveckla galan till en internationell mötesplats. Den ska också fokusera särskilt på den samiska men även den tornedalsfinska kulturen. Västerbottens starka berättartradition och kopplingen till folkmusik är också viktiga inslag.

Ytterligare en idé är att utveckla de olika nätverk av musicerande barn, ungdomar och unga vuxna inom folkmusikområdet i Norden och Europa som både Umefolk och Umeå Musikskola är en del av.

Den totala budgeten för arrangemanget är 2 250 000 kr. Statens Musikverk och Statens Kulturråd har beviljat 450 000 kr vardera.  NorrlandsOperan bidrar med 150 000 kr. Resterande medel kommer från övriga medarrangörer och biljetintäkter.

Umeå kommuns kulturhuvudstadsutskott