Skriv ut denna sida

Vi kräver ett stopp för svenska drönare!

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF:s namninsamling till Försvarsminister Karin Enström och Utrikesminister Carl Bildt 24 april 2013

Sverige är världens tredje största vapenexportör per person. Nu har Sverige varit med och utvecklat ett förarlöst flygplan, en så kallad drönare

 

Vi kräver ett stopp för svenska drönare!

 

Tusentals människor har dödats av amerikanska drönarattacker, bland dem över tusen civila inklusive barn. Oskyldiga människor lever under konstant hot för att drönare kan döda dem eller deras anhöriga när som helst.

Samtidigt sprids drönartekniken till nya länder. Svenska krigsmaterielföretaget Saab har i flera år deltagit i testprojektet Neuron i syfte att utveckla en attackdrönare. Regeringen fattade år 2005 beslut om att Sverige genom Saab skulle investera 750 miljoner kronor i projektet. Det finns även utredningar kring om Sverige ska utveckla ett förarlöst JAS Gripen.

Samtidigt används stora delar av Norrland av flera länder som testområde för drönare. Övningarna drabbar lokalbefolkningen och besluten har fattats med svag demokratisk insyn.

Det sätt som drönare används på strider mot folkrätten och orsakar oerhört mänskligt lidande.
Jag vill inte att Sverige ska bidra till denna utveckling och det lidande som drönare orsakar, för såväl de soldater som tvingas fjärrstyra planen och de många oskyldiga som dör.

Jag vill inte att Sverige ska utveckla, tillverka eller använda drönare.

Jag vill inte att Sverige ska tillåta att drönare testas på svenskt territorium

Skriv under Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF:s namninsamling till Försvarsminister Karin Enström och Utrikesminister Carl Bildt!




Skriv under Vi kräver ett stopp för svenska drönare!

Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF:s namninsamling till Försvarsminister Karin Enström och Utrikesminister Carl Bildt