Skriv ut denna sida

1,6 miljoner till lurade kamerunska skogsarbetare

Olof Palmes Internationella Center 18 april 2013

Aftonbladet Kulturs och Palmecentrets insamling till de lurade kamerunska skogsarbetarna har fått stort gehör. Sedan den 15 mars har mer än 1,6 miljoner kronor samlats in.

I januari rapporterade Uppdrag granskning på SVT om de nära femtio kamerunier som rest till Sverige för att jobba som skogsplanterare i Västerbotten. Företaget Skogsnicke AB lockade med avtalsenlig lön och ett halvårs jobb skulle ge motsvarande tre kamerunska årslöner. Men arbetarna blev lurade. Det som väntade var ackordslön, hot och olagliga avgifter.

Aftonbladet Kultur och Palmecentret startade därför en insamling till stöd för de lurade skogsarbetarna. Sammanlagt har 1 671 400 kronor samlats in. Totalt rör det sig om drygt 1000 givare som gett allt från en tjuga till hundratusentals kronor.

- Vi är glada över det gensvar insamlingen har fått och vi vet att skogsarbetarna vill tacka alla som deltagit. Det är dock viktigt att poängtera att detta tyvärr inte räcker. Vi som är positiva till arbetskraftsinvandring måste kräva att svensk lagstiftning ändras så att den förhindrar att arbetsgivare kan lura utländska arbetstagare, säger Jens Orback, generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center.

Pengarna kommer att överföras till de lurade skogsarbetarna under april månad.

* * *

Palmecentret är den svenska arbetarrörelsens organisation för internationellt utvecklingssamarbete och opinionsbildning. Demokrati, mänskliga rättigheter och fred är målen som dominerar verksamheten. Palmecentret och dess 27 medlemsorganisationer arbetar årligen med cirka 250 solidaritetsprojekt i hela världen för att ge människor makt att förändra sina samhällen, och därmed sina egna liv. Läs mer på www.palmecenter.se

Olof Palmes Internationella Center