Skriv ut denna sida

Modern svensk litteratur rymmer inte alla människors lika värde!

Malin K Eriksson Bankeryd Bok och Kultur 28 mars 2013

Detta, en aning provocerande påstående, kommer från en debutant. Romanen hon har skrivit berättas av en kvinna med grava funktionsnedsättningar, vilket är något unikt och banbrytande i svensk litteratur, anser Malin K Eriksson.

Malin som i maj släpper sin debutroman När minnen får liv på nystartade förlaget Bankeryd Bok och Kultur, menar att det finns grupper i samhället som är osynliga, ja, till och med icke existerande i svensk litteratur. ”Jag önskar att jag hade skrivit min roman för att medvetet synliggöra en människa med grava funktionsnedsättningar”, säger hon. ”Det är en av grupperna som man nästan aldrig låter ta plats i litteraturen.”

Trots att hon inte gjorde detta medvetet, är hon idag glad att hon gjorde det, och hoppas att boken kan väcka debatt dels om hur samhället ser på ”den perfekta människan”, men också om vilken sorts människor som syns i litteraturen och varför så många tycks utestängda därifrån.

Det märks på Malin att hon brinner för människor som lever i ett utanförskap och hon förklarar det genom att berätta att hon själv ofta känt sig utanför det svenska samhället. ”Det där utanförskapet kan bero på så många saker”, säger hon. ”Barnfattigdom som är så debatterat idag är en orsak, funktionsnedsättningar är en annan. Att leva i en helt annan sorts familjebild än den i kontexten regerande kan vara tillräckligt för att inte passa in.”

”Boken är beställd av många skolor, framför allt där de utbildar omsorgspersonal, men även av andra. Jag hoppas att den kommer att vara till hjälp för att öka den emotionella intelligensen hos studenterna”, säger Malin och fortsätter att berätta att hon i samband med boken även håller föredrag om de osynliga grupperna i svensk litteratur.

Malin säger att hon med sin roman vill visa att de stora frågorna i livet, sorg, skuld och saknad är desamma för alla människor, oavsett yttre livsomständigheter. Längtan efter kärlek når över alla gränser. Vi människor är alltid både lika och olika, vilket är det som gör oss jämställda. Den viktigaste kampen för romankaraktären Grace är trots funktionsnedsättningarna inte att få leva på riktigt och inte bara existera. Kampen är i stället den som sker inom henne när hon möter det förflutna som hon i så många år har försökt glömma och förneka.

Malin K Eriksson
Bankeryd Bok och Kultur

Malin K Eriksson Bankeryd Bok och Kultur