Skriv ut denna sida

Kunskapscentrum kring äldres ensamhet

Eva Bergstedt-Linköpings Universitet 28 februari 2013

- Vi ska se till att den forskning om äldre och ensamhet som finns ska bli känd och samlar in kunskapen som finns på regional, nationell och internationell nivå, säger Elisabet Cedersund, professor vid NISAL på Linköpings universitet. Forskning om äldres ensamhet och sociala isolering ska nu samlas i ett kunskapscentrum som drivs av NISAL, Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande

Kunskapscentrum kring äldres ensamhet

En inriktning i arbetet är att ta reda på hur tekniska innovationer kan ge äldre människor större möjlighet att vara delaktiga i samhället, när de själva vill det.

Den upplevda oönskade ensamheten är inte särskilt hög i Sverige, påpekar Elisabet Cedersund.

- Siffrorna har under de senaste åren hållit sig på sju procent bland dem som ofta känner sig ensamma. I Grekland, till exempel, ser motsvarande siffror sämre ut.

En förklaring till de lägre siffrorna i Sverige kan vara traditionen med att många är aktiva i ideella föreningar, tror Elisabet Cedersund.

- Många är engagerade i kyrkan, Röda korset, politiska organisationer eller volontärarbete på hemmaplan, det kan säkert spela roll.

NISAL deltog nyligen på en konferens på temat äldre och ensamhet där fokus låg på hur tekniska hjälpmedel kan minska den oönskade ensamheten. Ett exempel som nämndes där var en kvinna som vårdat sin man hemma i 20 år. Genom att lära sig blogga hade hon startat en egen blogg som utgick från hennes stora intresse för stickning. Efterhand hade hon fått både en massa nya kontakter, inspiration och ett förhöjt värde i sitt stickningsintresse.

Andra teknikexempel, som handlar både om att bryta social isolering men även om att sprida kunskap om teknikens möjligheter, kan handla om att far- och morföräldrar via Skype kan hålla kontakt med sina barnbarn, eller att äldre lär sig hantera internet, läsplattor och moderna telefoner.

- Det är viktigt att visa på sådana möjligheter, de passar för en del, och äldre människor ska inte ställas utanför de tekniska innovationerna. De ska bli erbjudna dem, även om man inte heller ska ha en övertro på att teknik löser all ensamhet. Dessutom vill inte alla lära sig, de har en ibland sund skepsis till tekniken och vill hålla på med annat, påpekar Elisabet Cedersund.

Tekniska lösningar handlar också om kostnader för den enskilda, liksom att alla ska ha tillgång till och kunskap om internet.

- Här har till exempel folkbiblioteken en viktig roll att tillhandahålla datorer och gratis utbildning om dem.

I Östergötland görs nu extrasatsningar på teknik i några bostadsområden och i vissa äldreboenden.

- En grupp äldre i Norrköping ska till exempel få läsplattor. Vi vill i vår forskning följa upp hur de här satsningarna faller ut.

Arrangör för konferensen var Hälsans nya verktyg, ett regionalt initiativ för att stimulera och stödja tekniska innovationer inom vård, omsorg samt äldres oberoende, och som stödjer satsningen på ett kunskapscentrum på NISAL.

NISAL

Hälsans nya verktyg


Eva Bergstedt 2013-02-25

Permanent länk till denna nyhet
Eva Bergstedt-Linköpings Universitet