Skriv ut denna sida

Ludvika:60 med försörjningsstöd kan få jobb

VI VILL att ALLIANSEN SKROTAR FAS 3 NU 7 februari 2013

Kommunen tänker inrikta sig på att ersätta försörningstödet, bland annat till unga som inte kommit in på arbetsmarknaden. Istället för socialbidrag erbjuda visstidsanställning med vanlig lön hos kommunen.

Som följd av kommunens överskott i finanserna för 2012 vill Maria Strömkvist (s) testa en arbetsmarknadsinsats som kan ge 50-60 med försörjningsstöd jobb.

I december kallade kommunstyrelsen till sig en expert från Sveriges kommuner och landsting, SKL, som berättade om ny lagstiftning

En möjlighet har kommit att inom ramen för egen verksamhet bygga upp en resultatutjämningsreserv, reservera en del av överskottet i goda tider för att kunna pytsa in under sämre tider och /eller använda ett överskott i projektet.

Maria Strömkvist flaggar för att vilja använda halva överskottet från 2012 på ett jobbprojekt i kommunen. 

Om vi avsätter 20 miljoner kronor i en arbetsmarknadsinsats skulle det räcka till arbete åt 50 till 60 personer under ett år, säger kommunalrådet.

Ekonomichef Rune Wikström håller på att utarbeta förslaget. Ann Eriksson på kommunens arbetsmarknadsenhet förbereder på sin kant.

Olika modeller är tidigare prövade, som Plusjobben 2006 som riktade sig till personer som varit arbetslösa i mer än två år och skulle höja kvaliteten inom offentlig sektor.

Strömkvist berättar att Ludvika denna gång tänkt inrikta sig på att ersätta försörningstödet, bland annat till unga som inte kommit in på arbetsmarknaden.

Istället för socialbidrag erbjuda visstidsanställning med vanlig lön hos kommunen.

Exempel på arbetsuppgifter kan bli ökad grundbemanning inom äldreomsorgen samt ”vuxna i skolan”. 

Alltså 50-60 som går hemma med försörjningsstöd kan ett år framåt få jobb med avtalsenlig lön i kommunen.

Boo Ericsson/Dala-demokraten

 

VI VILL att ALLIANSEN SKROTAR FAS 3 NU deladeSocialdemokraterna Ludvikafoto.
VI VILL att ALLIANSEN SKROTAR FAS 3 NU