Skriv ut denna sida

Pris till "Väldigt sällan fin"

Linköpings Universitet 7 februari 2013

Sami Said, före detta student på Linköpings Universitet, skildrade studentlivet Ryd i sin bok Väldigt sällan fin. Nu har han tilldelats Katapultpriset 2013 för bästa skönlitterära debut.

 

Sami Said på besök i LinköpingDet är Sveriges författarförbund och den skönlitterära sektionen som med Katapultpriset uppmärksammar debutanter. Och för 2013 gick priset alltså till Sami Said, tidigare student vid LiU.

Hans uppmärksammade roman Väldigt sällan fin (Natur och Kultur) handlar om Noah, en ung kille med rötter i Eritrea som med koranen väl nedpackad i väskan lämnar Göteborg för att läsa religionsvetenskap vid Linköpings universitet och helst vill göra det i fred i sitt rum i en sunkig studentkorridor i Ryd.

Priset motiveras med att Sami Said har uppfunnit en helt egen, kantig och rapportartad litterär stil med virtuos precision och humorn som bundsförvant.

– Med skyggheten som en lågintensivt glödande röd tråd genom hela texten lyckas Sami Said, med det omöjliga: Att kombinera en stark berättarauktoritet med ett slags bräckligt tvivel över det sagda, skriver juryn.

Sami Said är också nominerad till Borås tidnings debutantpris.

Läs en tidigare intervju med Sami Said i LiU-nytt

Linköpings Universitet