Skriv ut denna sida

-Vi måste vända kulturella olikheter till vår fördel

NYHETSBREV TRÄ 2013 NR 3 6 februari 2013
AIX arkitekter deltog redan i TRÄ 2010. Nu har de också blivit partner för att stödja Virserums Konsthalls arbete med Nödvändighetens arkitektur
AIX ny partner.

Magnus Silfverhielm är arkitekt vid AIX, professor vid Linnéuniversitetet och en känd profil:

Hur går det för dagens svenska arkitektur? Som arkitekter har vi stor frihet vad gäller idéarbete, men slutresultatet är ändå beroende av beställare och regelverk. Byggbranschen fungerar som ett medeltida skråväsende. Småhus-industrin blöder. Vi behöver en rejäl omställning. Val och utveckling av nya material är något som vi arkitekter kan påverka. Biomassa är just nu på framfart och kan komma att ha en stor roll i omställningen till en hållbar arkitektur.
Kan samhällsplanering stoppa segregationen? Vi måste vända de kulturella olikheterna till vår fördel. Rokoko, renässans och nymodernism har visat hur omvärlden speglas i svensk form. Vår omgivning kan generera kreativitet, men bara om vi skapar utrymme för det. Bostaden fungerar som en spegelbild av samhället. Enligt FN-stadgan är bostaden en social rättighet. Trots det har bostäder blivit finansiella instrument. De höga markpriserna i städerna och det faktum att våra kommuner har varierande lokala regler innebär stora hinder för verksamma arkitekter. Alla lösningar blir platsspecifika. Arkitekter är samtidens lydiga redskap. Vi handlar efter vad den rådande makten stipulerar.
Hur kan svenska städer leva upp till de krav som Nödvändighetens arkitektur ställer? Förtätning och effektivisering måste prioriteras. Att bygga ett badrum kräver åtta olika yrkeskategorier i 17 olika arbetsmoment. Om allt det skulle kunna ske redan på fabriken, innebär det ett snabbare, säkrare och mera samordnat förlopp. Det finns möjligheter för den svenska småhusindustrin, men bara om det sker en omställning. Jag var nyligen på en konferens i Istanbul, där många av de medverkande var greker. Turkiet och Grekland har ju historiskt sett många motsättningar, men i krislägen tvingas vi alltid att samexistera. Det borde vi svenskar ta i beaktande redan nu.
www.architectureofnecessity.blogspot.com
www.aix.se
För partnerskap kontakta:
Annika Eriksson, ark SAR/MSA, producent, 0701-75 53 73, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Henrik Teleman, konsthallschef, 0495-315 80, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
NYHETSBREV TRÄ 2013 NR 3