Skriv ut denna sida

Stort tapp av internationella studenter

Eva Bergstedt-Linköpings Universitet 23 december 2012

Antalet utländska studenter som kommer till Sverige för att studera har minskat kraftigt sedan studieavgifter infördes för en del av dem. Linköpings Universitet är det universitet som till antalet har tappat flest studenter.

Läsåret 2011/12 studerade sammanlagt 38 100 utländska studenter på högskolor och universitet runt om i landet. Det är en minskning med nästan 30 procent jämfört med föregående läsår, visar siffror från Högskoleverket. Flera mindre högskolor, däribland Blekinge och Gävle, har förlorat en stor majoritet av sina internationella studenter.

Det totala antalet utländska studenter på LiU under läsåret 2011/2012 var 1 390, en minskning med 770 personer jämfört med året innan. Majoriteten av det tappet är utomeuropeiska masterstudenter som numera måste betala för att studera i Sverige. Siffrorna för flera andra lärosäten ser likartade ut. KTH förlorade 760 studenter under samma period och Uppsala universitet 710.

Det finns flera förklaringar till tappet för LiU:s del, menar Eva Lena Rodriguez, projektledare för marknadsföringen  av universitetets internationella program.

- Den främsta förklaringen är att studieavgifter införts för utomeuropeiska studenter. En annan orsak är att vi tidigare tog emot en hel del studenter som sökt till mer kända svenska universitet i första hand men som inte kom in där. Nu kommer det ju mycket färre utomeuropeiska studenter och då får de plats på sina förstahandsval.

Andra förklaringar är att en del universitet och högskolor i ett tidigt skede började marknadsföra sig utomlands, däribland Lunds universitet som inte förlorat lika många studenter.

- LiU har få universitetssamarbeten utanför Europa och gjorde i stort sett ingen marknadsföring av sina utbildningar inför första året med avgifter, säger Eva Lena Rodriguez.

Hon tror att siffrorna kommer att vända uppåt igen.

- De studenter som kommer till LiU är väldigt nöjda. Det visar till exempel den internationella studentundersökning som gjordes i början av året där LiU får högsta betyg av alla lärosäten när det gäller hur nöjda studenterna är med studierna.

Hon tror också att den internationella marknadsföringen kommer att ge effekt.

- Vi marknadsför oss brett på webben. Dessutom gör vi mer fokuserade insatser mot vissa länder och har deltagit i rekryteringsmässor i Turkiet, Brasilien, Kina, Indien och Storbritannien. Vi hoppas också på fler akademiska utbyten med lärosäten utanför Europa, både mer forskar-, lärar- och studentutbyten. På så vis blir LiU mer känt i världen.

Världens mest nöjda studenter?
Satsning på internationell studentrekrytering
Högskoleverkets undersökning


Eva Bergstedt

Permanent länk till denna nyhet
Eva Bergstedt-Linköpings Universitet