Skriv ut denna sida

Journalister, fotografer och många yrkesgrupper inom bildkonst och musik får allt svårare att hitta jobb

Arbetsförmedlingens Prognos för arbetsmarknaden inom kultur och media 2012-2013: Stabil arbetsmarknad 2013 trots ekonomisk nedgång 6 december 2012

Även när den svenska arbetsmarknaden som helhet visar tydliga tecken på avmattning är arbetsmarknaden inom kultur- och medieområdet stabil. Inom mode, film- och tv-produktion samt tv-spelsbranschen kommer det behövas arbetskraft under 2013, medan journalister, fotografer och många yrkesgrupper inom bildkonst och musik får allt svårare att hitta jobb.

Prognos för arbetsmarknaden inom kultur och media 2012-2013: Stabil arbetsmarknad 2013 trots ekonomisk nedgång

 - Klimatet på arbetsmarknaden blir allt kärvare men arbetsgivarna inom kultur och media har en mindre pessimistisk syn på det kommande året. Självklart blir läget tuffare även för våra arbetssökande, särskilt som många är beroende av komplementjobb inom andra områden för att klara sin försörjning och det är där huvuddelen av nedgången finns. Det är ändå viktigt att komma ihåg att det finns jobb och ruljangs på arbetsmarknaden, understryker Stefan Popovic, chef för Arbetsförmedlingen Kultur Media.

Svag ökning av antalet arbetslösa 2013

Under 2012 har antalet personer som är öppet arbetslösa och inskrivna i program med aktivitetsstöd minskat med drygt 375 personer fram till och med oktober och låg på 2 775 personer totalt. Vid utgången av året beräknas antalet arbetslösa landa på 2 900 personer. Ett år senare bedöms 3 000 personer vara inskrivna som arbetslösa vid Af Kultur Media.

Lätt att hitta medarbetare – arbetsgivare höjer kraven

Av samtliga arbetsgivare som har deltagit i prognosundersökningen är det endast 14 procent som har upplevt brist på arbetskraft under det senaste halvåret.

- Arbetsgivarna har lätt att rekrytera och konkurrensen om jobben är stor. Det gör att arbetsgivarna höjer kraven på de arbetssökande. Eftersom många arbetsgivare har pressad ekonomi med tajta budgetar försöker man maximera kostnadseffektiviteten genom att hitta någon som har dubbla kunskapsområden eller yrkeskompetenser. Man vill helt enkelt göra mer fast med färre personer, berättar Stefan Popovic.

Kulturarbetsmarknaden bedöms bli stabil under 2013. Prognosen visar att arbetsgivarna tror att aktiviteten på marknaden blir oförändrad. De olika yrkesområdena skiljer sig dock åt. Inom delar av scen/ton och bild/form blir uppdragen fler och arbetsgivarna är försiktigt optimistiska medan ord/media går en dystrare framtid till mötes.

Mode och dataspel skapar jobb

Försäljningen av svenskt mode ökar, likaså exporten. Snabba kollektionsbyten och kontinuerlig förnyelse av utbudet i butik håller produktionstempot uppe. De stora modeföretagen behåller sitt designarbete i Sverige, vilket ger en bra arbetsmarknad för designers, designassistenter och mönsterkonstruktörer även under 2013.

Dataspel är en bransch på framväxt. I dagsläget sysselsätter den runt 1 000 personer i Sverige. Prognosen pekar på fortsatt tillväxt och efterfrågan på kvalificerade animatörer, designers och 3D-grafiker kommer att öka. Inom scen/ton uppger arbetsgivare inom improvisationsteater att de upplever en stigande efterfrågan på sina tjänster. Under 2013 är det flera som kommer behöva rekrytera.

Jobb finns inom tv och film – i övrigt osäker jobbsituation för ord/media

Inom ord och media har många företag genomgått stora strukturella förändringar under de senaste åren och man provar olika intäktsmodeller för att hålla lönsamheten uppe. De fasta personalstyrkorna har minskat till förmån för projektanställningar, uppdrag och egenföretag. Det är en utveckling som kommer att hålla i sig under 2013. Det öppnar dock en marknad för exempelvis produktionsbolag och egenföretagare.

En bransch som sticker ut är filmbranschen med filmproduktioner runt om i landet och en ökning av reklam- och informationsfilmer. Aktiviteten kommer att hållas uppe inom området under 2013. Det kommer även finnas efterfrågan på videojournalister i takt med att allt fler satsar på webbtv.

Från anställningar till uppdrag

Avmattningen av den svenska ekonomin gör att arbetsgivarna inom kultur och media blir mer försiktiga med anställningar under det kommande året. Istället är de mer benägna att lägga ut jobb på uppdrag. Under 2013 förväntas antalet anställda inom kultur och media minska med 1,4 procent, eller 900 personer. Däremot väntas 1,8 procent fler, eller 1 100 personer, få någon form av uppdragsanställning.

Sysselsättningen inom kultur och media kommer att ligga kvar på nuvarande nivåer även under 2013. Större företag bedömer att deras personalstyrkor kommer att minska under prognosperioden. Företag med färre än tjugo anställda tror däremot att de kommer ha fler eller lika många anställda ett år framåt.

Fakta:

Arbetsförmedlingen gör prognoser för arbetsmarknaden två gånger per år. Prognosen för kultur och media 2013 bygger bland annat på intervjuer med cirka 370 arbetsgivare inom det privata och offentliga näringslivet. Nästa prognos presenteras i juni 2013.

Arbetsförmedlingen Kultur Media

Arbetsförmedlingen Kultur är en rikstäckande specialarbetsförmedling inom kultur- och medieområdet. Vi finns i hela landet och har arbetsförmedlingskontor på fyra orter: Stockholm, Malmö, Göteborg och Umeå. Våra branschområden: Scen och ton omfattar yrken som skådespelare, musiker och dansare. Bild och form omfattar yrken som målare/konstnär och formgivare. Ord och media omfattar yrken som journalist och fotograf. Arbetsförmedlingen Kultur Media ansvarar även för Kultur- och nöjesbanken samt Bildbanken.

ARBETSFÖRMEDLINGEN
Vi medverkar till att arbetsgivare får rätt arbetskraft och att arbetssökande kan få jobb.
Ring oss på 0771-416 416 eller besök närmaste arbetsförmedling.
www.arbetsformedlingen.se

För kommentar: Stefan Popovic, chef Arbetsförmedlingen Kultur Media, 010-486 87 40

För information: Benny Gustavsson, verksamhetssamordnare, 010-486 36 04 och Peter Nofors, utredare,010-486 76 97

Presskontakt: Karina Wrobel, press- och informationsansvarig, 010-488 11 54
Arbetsförmedlingens Prognos för arbetsmarknaden inom kultur och media 2012-2013: Stabil arbetsmarknad 2013 trots ekonomisk nedgång