Skriv ut denna sida

Lina Wolff får Vi:s litteraturpris 2012

Tidningen Vi 23 november 2012

Tidningen Vi:s litteraturpris delas i år ut för 65:e året i rad och ges till ett ”författarskap i tydlig uppåtkurva”. Årets vinnare av det prestigefyllda litteraturpriset är författarinnan Lina Wolff som idag tilldelas en prissumma på 50 000 kr vid en prisceremoni i Norstedtshuset i Stockholm.

Juryns motivering: Med ett sinnligt och suggestivt språk har Lina Wolff skapat en förförisk mosaik över människans villkor och kärlekens skepnader.

Lina Wolff har utkommit med sin andra bok; Bret Easton Ellis och de andra hundarna, som har inspirerats av hennes år i Madrid. Hennes spirande författarskap har följts av lysande recensioner och juryn för Tidningen Vi:s litteraturpris gläds över att lyfta fram detta än så länge inte så omtalade författarskap.

– Det här är en enorm bekräftelse på mitt skrivande. När jag började skriva Bret Easton Ellis och de andra hundarna rådde en kollega mig att skriva något mediokert, bara för att komma förbi den fruktade andra-boken. Jag tänkte att jag hellre skriver ett bombastiskt misslyckande, och så tog jag ut svängarna rejält, säger Lina Wolff om priset.

Lina Wolff menar att när det gäller hennes eget skrivande så har hon bara en regel och det är att det inte finns några regler.

– Att få det här priset känns därför som en bekräftelse på att jag kan lita på min så att säga inre litterära kompass. Men framför allt stärker det mig i min tro på romanen som en möjligheternas genre där man kan låta varje berättelse hitta sin egen form, säger Lina Wolff.

Lina Wolff föddes i Lund 1973 och har studerat litteraturvetenskap, handel och språk. 2009 debuterade hon med novellsamlingen Många människor dör som du. Lina har under många år bott i Spanien där hon inspirerades av det spanska och latinamerikanska berättandet. Idag bor hon i Hörby i Skåne.

Tidningen Vi:s litteraturpris delades för första gången ut 1947, då gick priset till Stina Aronson. Sedan dess har namnkunniga författare såsom Astrid Lindgren, Sara Lidman och Kerstin Ekman tilldelats priset.

Nominerade till Tidningen Vi:s litteraturpris 2012 var även Aleksander Motturi och Gunnar Ardelius.

Årets jury består av Annina Rabe, journalist, Lars Burman, litteraturprofessor och överbibliotekarie vid Uppsala universitet, Sofia Wadensjö Karén, chefredaktör Vi, Yukiko Duke, redaktör Vi Läser och Nina Solomin, kulturredaktör Vi.

Tidningen Vi