Skriv ut denna sida

Ny digitalradioteknik testas i Sverige

PM Radio Europa 2 oktober 2012

Digitalisering av ljudradion har diskuterats i två decennier. Nu har public serviceutredningen föreslagit att SR får extra medel för att satsa på DAB+ med syfte att kunna ersätta det nuvarande analoga FM-nätet.

För närradio och mindre kommersiella lokala stationer är DAB-tekniken mindre lämplig. Utredningen har uppmärksammat detta och föreslår att inga beslut om en nedsläckning av FM-nätet ska ske innan en tillfredsställande lösning finns för närradion.

DRM (Digital Radio Mondiale) är den enda digitala teknik används för samtliga frekvensband för ljudradio; DRM+ för frekvenser över 30 MHz vilket inkluderar FM-bandet. DRM+ kan möjliggöra att FM-bandet i framtiden kan ge utrymme för minst tio gånger så många radiokanaler som idag sänds analogt. 

Under två år har nu provsändningar med DRM+ genomförts i Europa. Asien och Sydameriika. De paneuropeiska organisationerna Community Media Forum Europe (CMFE) och AMARC Europe förespråkar att om man digitaliser ar ska DRM+ på FM-bandet väljas.

CMFE har tagit initiativ till att få till stånd provsändningar med DRM+ även i Sverige. Tillsammans med Stockholms Närradioförening, som idag sänder på 88, 95,3 och 101,1 MHz, planeras sändningar under första kvartalet 2013. Projektet sker i samverkan med DRM Technical Office (BBC London). Post- och telestyrelsen har ställt sig positiv till försöket och ser fram emot att ta del av resultatet.

Läs mer på http://communitymedia.se/radio/DRMplusStockholm.pdf

Kontakt:
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0046 733249750

Rekommenderade länkar
http://digitalradion.blogspot.com
http://cmfe.eu
http://narradio.se
http://drm.org

 

Radio Europa
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
PM Radio Europa