Skriv ut denna sida

Stockholms första meröppna bibliotek

Botkyrka kommun 21 september 2012

Botkyrka satsar på ökad tillgänglighet och utökar öppettiderna på Vårsta bibliotek. Med modern teknik kan besökarna låna böcker och använda lokalen även då personalen inte är på plats. Invigningen sker på lördag.

– Det är fantastiskt glädjande att kunna erbjuda ett mer tillgängligt bibliotek i Vårsta med meröppet, säger Mattias Gökinan (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Sedan den nya biblioteksplanen antogs så har Botkyrka satsat på att modernisera våra bibliotek. Bra och tillgängliga bibliotek är viktiga för vårt läsfrämjande arbete, avslutar Mattias.

Efter en omfattande renovering öppnar Vårsta bibliotek på nytt. Nu som ett meröppet bibliotek. Det innebär att medborgarna kan låna böcker och använda det trådlösa nätverket även när lokalen är obemannad. Med utökade öppettider kan Botkyrka dessutom tillmötesgå medborgarnas önskemål om en möteslokal i Vårsta. Föreningar och studerande är välkomna att använda biblioteket för studier, grupparbeten och möten. 

Bibliotekskort och en pinkod ger besökare tillträde till lokalen kl. 8-20 alla dagar i veckan. Barn och ungdomar under 18 år är välkomna tillsammans med en vuxen person.

Tekniken är väl utprövad i Danmark där det finns många meröppna bibliotek. I Sverige är de ännu mycket få. Botkyrka är först i Stockholmsområdet att på allvar anpassa öppettiderna till besökarna.

Invigningen av Vårsta bibliotek sker lördagen den 22 september kl. 13.30. Fullspäckat program under hela dagen kl. 12 – 16.

För fullständigt program se www.botkyrka.se

För mer information, kontakta:
Margareta Berg, bibliotekschef Botkyrka kommun.
Mobil: 070-886 16 69, e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mattias Gökinan (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden Botkyrka kommun.
Mobil: 070 592 60 37, e-post: mattias.gokinan@socialdemokraterna.se

 

Botkyrka kommun är Stockholmsområdets femte största kommun med 84 700 invånare. Omtalade kultur- och upplevelsesatsningar, expansivt näringsliv och en av Sveriges yngsta och mest internationella befolkning, gör Botkyrka till en händelserik kommun med stora möjligheter.

botkyrka.se

Botkyrka kommun