Skriv ut denna sida

Riksbanken fortsatt nonchalant mot upphovsrätten

Svenska Fotografers Förbund 21 september 2012

Sveriges nya sedlar står i centrum för ett upphovsrättsbråk. Riksbanken frågade nämligen aldrig upphovsmännen om lov att använda bilderna.

Då Riksbanken inte lyckats komma överens med samtliga upphovsmän överväger de nu att byta ut motiven på några av sedlarna som ska ersätta de nuvarande år 2015.
Lotta Schwarz, ordförande för Svenska Fotografers Förbund, tycker att Riksbanken borde göra en pudel och erkänna att de försöker slippa följa upphovsrättslagen.
- Vilka signaler ger inte det till fotografernas uppdragsgivare att en myndighet av tyngd hanterar fotografer och upphovsrätten så nonchalant, säger hon.
- Så amatörmässigt skött så att man dånar, säger Jakob Forsell, en av upphovmännen, i teveinslaget som sändes av Kulturnyheterna på SVT.

I april i år presenterades Sveriges nya sedlar, alla med kulturmotiv. Astrid Lindgren, Ingmar Bergman, Birgit Nilsson med flera andra kända svenskar var avbildade utifrån befintliga fotografier. Problemet var bara att Riksbanken inte hade kollat så att man hade tillåtelse att använda bilderna.

Christina Wejshammar, enhetschef på Kontantförsörjningen på Riksbanken, säger till Kulturnyheterna att hon inte vill diskutera de enskilda sedlarna eftersom hon ser projektet som en helhet och att de kommer använda andra bilder i fall de får problem.
-Vi ser ingen risk att inte hitta några nya motiv som vi kan använda, säger hon bland annat i programmet.
- Riksbanken gör saken värre genom att hota med att anlita andra fotografer som står beredda att förhandla bort sin lagliga rätt till ersättning, säger Lotta Schwarz.

Fotografen Jakob Forsell som alltså väljer att avstå från sin royalty och nöjer sig med 10 000 kronor för att hans Astrid Lindgren- porträtt ska pryda 20-lapparna tycker också att Riksbanken har skött det hela illa.
- De borde gått ut innan de presenterade sedlarna.  Det hade varit lätt för dem att undvika bråk. I stället har de börjat prata om det saknas verkshöjd hos bilderna och annat tjafs, säger han.

Se inslaget på Kulturnyheterna här.
Läs mer om sedlarna och upphovsrätten i en artikel i Fotografisk Tidskrift nr 3 2012.

Svenska Fotografers Förbund är Nordens största organisation för yrkesfotografer. Förbundets främsta uppgift är att stärka och utveckla yrkesvillkoren för fotografer.
SFF är remissinstans för lagförslag som rör fotografer och bildmedia och representerar kåren i olika samarbetsnämnder och stipendiesammanhang.
SFF bevakar fotografernas upphovsrätt genom remisser, opinionsbildning och samarbete med andra upphovsmannaorganisationer i Sverige och Europa.
SFF bevakar även fotografernas kultur-, arbetsmarknads-, utbildnings- och näringspolitiska intressen genom våra representanter i Konstnärsnämnden, Författarfonden, hög- och yrkesskolors styrgrupper och i andra strategiska sammanhang.


Svenska Fotografers Förbund