Skriv ut denna sida

ILRS - Religiösa Socialdemokrater från hela världen samlas till kongress

Nils Lundgren 14 juni 2012

På fredag den 15 juni kl 16 öppnar ILRS - the International League of Religious Socialists - sin kongress i Stockholm. Kongressen äger rum på Lidingö folkhögskola, Lidingö, Kottlavägen 116. ILRS är den internationella organisation som organiserar troende socialdemokrater i hela världen. ILRS är associerad medlem i Socialistinternationalen.

ILRS kongress öppnas i år av Socialdemokraternas internationella sekreterare Ann Linde kl 16 på fredag den 15 juni.

Efter Ann Lindes inledning vidtar ett panelsamtal som leds av ILRS president Cecilia Dalman Eek. Samtalet kommer att handla om värdet av att ett rättvist samhälle byggs i samarbete både mellan personer som ser sig som sekulära och personer från olika religioner.  Cecilia Dalman Eek inleder och kommer sedan att ställa frågor till er som representanter för viktiga institutioner i Sverige och i världen.  Vi tänker oss att panelsamtalet pågår i ca 40 minuter, eller fram till strax efter kl 17. Ni ser deltagarna i panelen i bifogat program.

ILRS är en liten organisation och i år samlar kongressen 30 personer, vilket är ungefär normalt. Vi samlar troende socialdemokrater från alla religioner och olika länder. ILRS startade på 1930-talet av troende i Europa som ville visa att människor i olika religiösa traditioner kan samarbete för ett rättvist Europa där alla har samma rättigheter. Då var ILRS en viktig röst i ett Europa där rasism och främlingsfientlighet vann framgång. Vi menar att ILRS allt fort är en viktig organisation även om vi är små, för vi har ett angeläget budskap. Arbetet under den senaste treårsperioden har syftat till att skärpa ILRS politiska roll.

I årets kongress har vi deltagare från Spanien, Sydafrika, Norge, Finland, Österrike, Holland, Tyskland. Tyvärr har deltagaren från Filippinerna fått sitt visum alltför sent, och kan därför inte delta. De skulle annars berättat om partiet Akbayans svåra men viktiga arbete för reproduktiv hälsa i den konservativa miljö som kristna i Filippinerna skapat. Men deras tal kommer att delas ut.

På lördag eftermiddag medverkar ILRS i ABFs 100-årsjubileum. En av de som medverkar är Samia Melki från socialdemokraternas systerparti i Tunisien.

 

För mer information

Cecilia Dalman Eek
President, ILRS
0706-554859

Ulf Carmesund
Internationell sekreterare STS
0707-138060

Lars G Linder, 
Förbundssekreterare/presskontakt
08-545 553 31
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

______________________

Troende socialdemokrater glöder för fred, frihet och rättvisa. Vi vårdar solidariteten och slåss mot orättvisorna, gärna tillsammans med dig. Vi vill bygga en hållbar värld där alla behövs, alla får plats och ingen diskrimineras.
Tro och solidaritet. Det är vi.