Skriv ut denna sida

Niklas Rådström professor i berättande

Nils Lundgren 1 juni 2012

Författaren Niklas Rådström tillträder som konstnärlig professor i berättande för scen film och media på Stockholms dramatiska högskola (StDH) 1 juni 2012.

Niklas Rådström, född 1953 i Stockholm, är en prisbelönt författare med ett mycket brett register. 1975 debuterade han med diktsamlingen Med tystnad närbesläktade dikter. Han har skrivit romaner, essäer, filmmanus och dramatik, och är dessutom föreläsare och regissör.

Några priser i urval: Aftonbladets litteraturpris 1979, Augustpriset 1992 för Medan tiden tänker på annat, Piratenpriset 2008 och en Guldbagge 2009 för bästa manus till Maria Larssons eviga ögonblick.

- Det är väldigt glädjande att vi nu kan hälsa Niklas Rådström välkommen till oss. Han har en imponerande meritlista som passar väl in vår högskolas profil, säger rektor Bo-Erik Gyberg. Niklas Rådström är unik genom att han arbetar med berättande inom så många olika områden, allt från litteratur, film och teater till radio, lyrik och opera.

Professuren är helt ny på Stockholms dramatiska högskola och finansieras genom ett testamente. Per Gannevik (född 1931 i Jönköping) var finansman och en stor konstälskare och konstsamlare. Genom framgångsrika finansiella affärer skapade Gannevik en förmögenhet som han använde för att bygga upp en imponerande konstsamling. När Gannevik avled 2011 donerade han 5 miljoner kronor till dåvarande Dramatiska institutet. Eftersom DI genom fusionen med Teaterhögskolan fortsätter i StDH får den nya högskolan ta emot donationen.

 

Niklas Rådström tillträder som professor