F O L K E T I B I L D / K U L T U R F R O N T 18/73
r e t r o s p e k t i v u t g å v a n

HJÄRNSPÖKEN
på svenska pressens ledarsidor
De fördömanden som riktats mot oss den här gången blev mycket hårdare i tonen än sist. Annat var i och för sig inte att vänta eftersom vi nu beskrivit sambandet mellan underrättelsetjänsten och näringslivet, mellan IB och Statsföretag AB samt mellan IB och SAP:s ledning.

Regeringens taktik var skickligare upplagd den här gången: i stället för att ge sig in i diskussion och börja »dementera« avfärdade man allt i ett enda svep som »hjärnspöken«.

Men förra gången fick vi rätt på alla avgörande punkter. Vi är lika säkra på vårt material den här gången. Vi kommer att få rätt nu också.

Men vi har nu i stort sett hela svenska pressen emot oss. De fantastiska citat från olika ledarsidor vi citerar här nedan är samtliga skrivna av personer som inte hunnit läsa vare sig det nummer av Folket i Bild de fördömer och hånar för »hjärnspöken« eller Peter Bratts bok. Det får tjäna som en god illustration till motkampanjens minst sagt dåligt underbyggda innehåll: en koloss på lerfötter.
Text: Jan Guillou
Redan tre dagar innan förra numret av Folket i Bild kom ut var domen färdig på ett stort antal ledarsidor i landet: "groteska fantasier", "inte ett ord av sanning", "hjärnspöken" osv.
Ledarskribenterna som skrev detta hade inte läst Folket i Bild och inte heller Peter Bratts bok. Men ändå skrev de sina omdömen mycket tvärsäkert. Först på plan blev ändå denna gång (liksom vid våra senaste IB-avslöjanden) tidningen Folket (s), vars chefredaktör Olle Svensson är ordförande i den s k Beredskapsnämnden för psykologiskt försvar.
"I det nya numret av FiB/Kulturfront spränger tidningen trovärdighetsvallen definitivt, konstaterar Folkets ledare i sin första mening. Därefter heter det att "författarna lever i en konspirativ drömvärld" och "ser hjärnspöken vart de går." Och eftersom vi "missbrukat rätten till debatt och nyhetsförmedling i vårt öppna samhälle" genom att bl a "rikta anklagelser mot socialdemokratiska partiet, statsminister Palme och namngivna tjänstemän i försvarsstaben och försvarsdepartementet" så "finns det ingen anledning att se mellan fingrarna med människor som inte visar minsta lojalitet mot landets intressen utan cyniskt offrar dem i en hatkampanj mot folkstyret, socialdemokratiska partiet och dess ledare" och därför menar till sist Folket att det är bra att regeringen föranstaltat om åtal.
Ledaren är inte särskilt konkret till sitt innehåll. Men det kan, likaväl som det överraskande påståendet om att vi skulle bedriva "hatkampanj mot folkstyret" förklaras av att ledarskribenten inte vet vad det är han angriper, dvs vad som faktiskt står i den tidning som skall komma ut om tre dagar. Det enda han är säker på är att vi har fel i allting och till varje pris måste bekämpas.
"Antijudisk konspiration"
Ännu värre spekulationer förekom. Vestmanlands läns tidning (liberal) drog i sin ledare den 25 september till med att Folket i Bild skulle innehålla någonting i stil med den historiskt mest ökända anti-judiska konspirationen: "...en enklare försvenskning av Sions vises protokoll, en hopljugen konspirationsteori, som, hur stollig den än är, har vållat svåra tragedier för människor och folk."
Här har ledarskribenten tydligen gissat sig till att Mellanöstern även denna gång skulle inta en central roll i vårt kommande material. Han gissade alltså fel. Vilket inte hindrar honom från omdömet att Folket i Bild och Peter Bratt kommer med "vilka barocka omdömen som helst" och givetvis har fel.
Även denna gång är samstämmigheten mellan tidningarna av olika partifärg nästan fullkomlig. Högertidningen Norrköpings Tidningar gissar i sin inledning till ledaren den 26 september att vi med reportaget har en "klart uttalad målsättning att rasera det demokratiska samhället och ersätta det med något slags totalitärt system."
Spionaget - demokratins hörnpelare?
Den grundläggande tankegången i det resonemanget, som återkommer i flera tidningar, är att vi genom att angripa den olagliga spionverksamheten angriper själva grundvalen för demokratin. Så påstår t ex borgerliga Sydsvenska Dagbladet den 26 september under rubriken "Spöksonat i extremistregi" att vi försöker "underminera förtroendet för det bestående samhällets organ" och att vårt angrepp därigenom riktar sig mot "vårt fria och demokratiska samhälle."
Sydsvenska Dagbladet för också fram en annan tankegång som går igen på flera håll dessa dagar innan Folket i Bild kommit ut: "...de ansvariga nyhetsförmedlarna i massmedia borde ha all anledning att ifrågasätta om det är nyhetsorganens skyldighet att omedelbart och utan någon vederhäftighetsprövning så utförligt som skett vidarebefordra de misstänkliggöranden" (som Folket i Bild kommer att föra fram). Men tyvärr så har radio och TV gjort det "meningslöst för tidningarna att försöka tillämpa vedertagna publicitetsregler som gäller för tvivelaktigt material."
Med andra ord: Sydsvenska Dagbladet kräver att tidningarna skall hålla tyst i IB-affären. Ett krav som de inta var ensamma om. Hård nyhetscensur tillämpades t ex på Kvällsposten, GT och Expressen dessa dagar. Även Expressen kritiserade de tidningar som skrivit på sina nyhetssidor om IB-materialet (Expressen den 26 september).
"Öka åsiktsregistreringen"
Ytterligare ett krav som ett par högertidningar för fram dessa två dagar är att IB och SÄPO bör få ökade resurser att kontrollera politiskt opålitliga medborgare. Så skriver t ex Nya Wermlandstidningen den 25 september:
"Ska man anklaga SÄPO och IB för något så borde det vara att man inte kollar de vänsterextremistiska elementen bättre ---" vilket leder till ett indirekt förslag från högertidningen om att starta utrensningar:
"Hur många kommunister sitter på strategiska befattningar i vårt land?" Samma tankegångar förs fram i Norrköpings tidningar (m):
"Det --- finns alltjämt glapp och läckor i systemet som ger möjligheter för dessa kringsmygande lyssnare att plocka samman även väsentliga och hittills hemliga uppgifter. Ökad kontroll förefaller nödvändig."
Hela denna spekulationsvåg kom sig av att Aftonbladets redaktion i förväg skaffade fram ett exemplar av vår tidning från tryckeriet (tidningen trycks fem eller sex dagar innan den kommer ut). Och Aftonbladet därefter mycket hastigt hopskrivna referat blev det enda som den övriga pressen under fyra dagars tid hade att hålla sig till. Sen blev det referat på referat och därmed började samma process som förra gången: myndigheterna kunde få tillfälle att "dementera" saker vi aldrig påstått.
AB:s hjärnspöken om Olof Palme
Och eftersom en av Aftonbladets chefer ryckte ut den sidan som fanns i AB:s förstaupplaga och som handlade om statsminister Olof Palmes och socialdemokratiska partiets samband med underrättelsetjänsten så kom ledaravdelningen att få för sig att vi anklagat Olof Palme att ha ansvaret för avdelning R 5:s samarbete med CIA:
"Att Olof Palme, som tagit så många moraliska stötar för Nordvietnams sak, samtidigt skulle ha drivit spioneri mot Nordvietnam för USA:s räkning, är inte en anklagelse som är värd att ta på allvar --- Med tanke på sådana dumheter är det svårt att ens diskutera trovärdigheten i de övriga uppgifterna" (AB den 25 september).
Den i och för sig rimliga tankegången, som AB:s ledaravdelning inte fört fram om de fått läsa sin egen förstaupplaga dagen innan, upprepades sen av flera tidningar, däribland Arbetet (s) och Norrländska Socialdemokraten.
I själva verket hade vi ju mycket noga poängterat att i fallet Nordvietnam och Kina så var statsministern förd bakom ljuset av de svenska spionerna.
Emellertid fanns det i de första pressreaktionerna på ledarplats också en positiv tendens: Expressen (fp), Västerbottenkuriren (fp) och Trollhättans Tidning (liberal) menade alla, från skiftande utgångspunkter, att det bör tillsättas någon form av undersökning som kunde gå till botten med affären för att klargöra vad som verkligen är sant och vad som skulle vara "hjärnspöken".
Det är i skrivande stund (torsdagen den 27 september) troligt att flera tidningar kommer att instämma i det kravet allteftersom myndigheternas inledande dementier, nu som förra gången sjunker ihop en efter en.
PS 1.

Söndagen den 30 september avslöjade Aftonbladet att regeringen förbisett en viktig detalj angående det planerade åtalet mot Folket i Bild för röjande av uppgifter om Försvarets radioanstalt. Justitieminister Lennart Geijer menade att bara den tidning som först avslöjat de hemliga uppgifterna om FRA:s spionage mot Kinas med flera länders diplomatiska radiotrafik kunde åtalas. Det var Dagens Nyheter som tisdagen den 25 september, två dagar före Folket i Bild, röjde dessa uppgifter. Det blir således Dagens Nyheter och inte Folket i Bilds ansvarige utgivare som skulle komma att ställas till ansvar vid ett eventuellt tryckfrihetsmål. Dagens Nyheters ansvarige utgivare heter Börje Dahlqvist.
PS 2.

I radioprogrammet "Vår grundade mening" 1-10 enades Lars Persson, expressen, och ett antal andra redaktionschefer om att avslöjande och samhällskritiska reportage är en bjudande nödvändighet under följande betingelser: att det sker någon annanstans; i en annan fråga; i en annan tidning, helst Washington Post; och i framtiden.
PS 3.

Överbefälhavaren, som efter FiB/K:s förra nummer om IB störtade upp på expressen, störtade denna gång upp på Dagens Nyheter för att orientera.
 |
INDEX ÖVER ALLA WEB-BILDER I REPORTAGET |

Här slutar texterna i vår återpublicering av orginalmaterialet om IB-spionaget. IB-debatterna fortsatte genom åren och fortsätter som bekant ännu idag, 1998. Regeringen väljer låta forskare sätta ihop den sanning man själva borde visa.
 Den första fråga man ställer sig i detta läge blir därför inte: Varför? utan...
 Vilka brott begår dessa våra högsta makthavare mot oss idag? |

F O L K E T I B I L D / K U L T U R F R O N T 18/73
r e t r o s p e k t i v u t g å v a n

